Kriminella svenskar som gripits i Spanien

Allt fler kriminella nätverk från Sverige har etablerat sig i Spanien, troligen i primärt syfte att smuggla narkotika till Sverige. Att göra upp affärerna i Spanien garanterar sannolikt lägre priser och därmed större vinster för det kriminella nätverken i Sverige. Främst handlar det om hasch och marijuana som producerats i Marocko men också om kokain som smugglats in i Spanien från Sydamerika och marijuana som odlats i södra Spanien.

Svenskarna i Spanien opererade länge under radarn och betraktades länge inte som ett problem av den spanska polisen. Därför var det ganska riskfritt att etablera sig i Spanien. Flera uppmärksammade våldsdåd gjorde dock att den spanska polisen började se de svenska gängens närvaro som ett problem. Bland våldsdåden märks en skjutning i Barcelona, ett brutalt mord i Malaga och ”Los Suecos” våldsamma framfart. Här skriver jag om några av de personer som åkt fast.

Flyttföretaget

Flyttfirman Roslagens Europa Transport AB använde sin bilar och flyttransporter för att smuggla narkotika från Spanien till Sverige. Flera olika kriminella grupperingar i Sverige tycks ha använt deras tjänster. Två av ägarna och två anställda greps i februari 2021. Detta för de smugglat en stor mängd subutex till Sverige. Några dagar senare gjordes ett tillslag mot en av firmans flyttransporter i Göteborg.

I Spanien greps ytterligare två personer, en av dem son och brorson till de två ägarna som greps i Sverige. De greps inne i ett av företagets lager i San Pedro Alcántara. De greps när de förberedde 265 kilo hasch för en framtida transport. Vid en husrannsakan hemma hos en av dem hittades fyra kilo marijuana.

Senare greps en tredje person med koppling till de tidigare gripna i Spanien. I hans hem beslagtogs 28 000 euro. Tolv av de fastigheter som i samband med tillslaget undersöktes i provinserna Alicante, Ávila, Granada och Málaga har konfiskerats.

En av företagets två ägare, Kjell-Åke Andersson från Norrtälje har i Sveriges dömts till tio års fängelse och näringsförbud för synnerligen grov narkotikasmuggling och andra brott. Företagsbot om fem miljoner kronor har också dömts ut. Även Yaser Khan och Salman Naser har dömts till 6 års respektive 7 års fängelse. Dessutom åtalades även Kjell-Åke Anderssons bror som även han var delägare i flyttfirman. Han frikändes dock i tingsrätten.

En 28-årig son eller brorson till Kjell-Åke Andersson har för sin del gripits i Spanien tillsammans med flera andra personer. Han är misstänkt för grovt narkotikabrott. Ska ha arbetat som platschef på Solkusten åt flyttfirman Roslagens Europa Transport AB. Greps sommaren 2020 då han höll på att förbereda en last med ett kvarts ton hasch till Sverige.

Brott med kopplingar till flyttföretaget

85 kilo cannabis i Göteborg beslagtogs i en flyttbil som tillhörde Roslagens Europa Transport AB. Narkotikan hades lastats i flyttbilen vid ett av företagets lager på San Pedro Industrial Estate i Alcantara. Vid ingripandet i Sverige greps två personer. Detta ärende har en koppling till Jobe-falangen (Södra Biskop) och mordet på Robin Talani i Barcelona och till en mängd andra narkotikasmugglingsärenden.

Veteranbrottslingarna i Göteborg

Smuggling av 70 kg hasch från Spanien och 55 kilo amfetamin från Nederländerna med mera. I sammanhanget har encrochatbevisning använts vilket lett till ett stor antal åtal och domar.  En av de dömda är Penaber Youssef som fick 7 års fängelse i hovrätten (i tingsrätten fick han 6 år) för synnerligen grovt narkotikabrott i samband med amfetaminet. Han köpte strax före gripandet ett hus på Solkusten för motsvarande cirka 8 miljoner kronor.

En 38-åring, Dejan Bakic, med ett förflutet i Original Gangsters (OG) dömdes till 9 års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och förberedelse till grovt narkotikabrott. Detta på grund av amfetaminhanteringen. Han förekommer även i andra utredningar som narkotika/sprängmedelshärvan i Staffanstorp och narkotikahärvan i Södertälje/Västerås.

Några andra som förekommer i de olika utredningarna är Patrizio Congiu, Dog@n Ad@n#r. och Chr#stoph*r Ax*lsson. Congiu dömdes till 6 års fängelse för hanteringen av amfetaminet medan de två andra frikändes. Dessutom har vi Edson Lima som dömts till 7 års fängelse för grovt narkotikabrott, försök till grovt narkotikabrott och dopningsbrott. I det fallet handlar det inte om amfetaminet utan om kokainhantering ihop med bl,a. Congiu och Bakic.

Fastighetsaffärer i Spanien

I anknytning till subutex-härvan greps totalt nio personer i Spanien och en person i Brasilien. Personen som greps i Brasilien den 7 april 2021 ska vara Joakim Broberg som är son till Lars Broberg. Personerna har alla en koppling till fastighetsaffärer i Spanien. Misstankarna är att det varit behjälpliga med penningtvätt.

Lars Broberg är gift med borgmästaren i Marbella, högerpoltikern Ángeles Muñoz Uriols. 2010 utsågs hon till årets svensk på Costa del Sol. Den 9 februari 2021 genomförde spansk polis också ett stort tillslag där bland annat Lars Brobergs kontor i Nueva Andalucía genomsöktes. I samband med razzian efterlystes sonen.

Lars Broberg greps i samband med insatsen men han är inte häktad och tillhör inte de huvudmisstänkta. Sannolikt handlar det om att han misstänks för att ha hjälpt misstänkta i knarkhärvorna med penningtvätt i form av fastighetsaffärer.

Västeråshärvan

Namo Talani från Västerås är dömd till tolv års fängelse för grovt narkotikabrott, grov narkotikasmuggling och medhjälp till försök till mord. Drev fastighetsbolag och restaurang i Marbella samtidigt som han var inblandad i omfattande cannabisaffärer. Efter att ha blivit beskjuten i Marbella i början av 2020 gillrade Talani en fälla för en man som han trodde låg bakom mordförsöket. Ett mordförsök mot denne man utfördes i maj 2020, Han överlevde dock med lindriga skador.

310 kilo hasch beslagtogs  i hamnen i Trelleborg. Inne i en lastbil bland lagliga varor. Den kriminella verksamheten har omsatt stora mängder kontanter och för transporten av pengarna genom Europa anlitade olika kurirer som transporterade pengarna i handbagage eller så transporterades kontanterna i företagets flyttfordon. I husrannsakningar med anledning av avlyssningsmaterial om pengatransporterna och haschbeslaget i Trelleborg beslagtogs flera vapen, däribland en Kalashnikov AK-47 och  en M52-granat.

Sammanlagt beslagtogs nästan ett ton hasch, 500 kilo marijuana, 23 kilo amfetamin och 5 kilo kokain under utredningen. Dessutom flera skjutvapen, 18 bilar, två lastbilar, sju motorcyklar, tre båtar, 439 000 euro i olika valutor och datorutrustning. Även fastigheter, fordon och bankkonton värda mer än 14 miljoner euro ha spärrats och beslagtagits. Dessutom många konstverk till ett värde av över en miljon euro.

Så småningom ledde utredningen till att ledande personer från Södertäljenätverket (Abraham Aho) och Västeråsnätverket (Namo Talani) åtalades.

Örebroaren

Hassan Malla från Örebro är dömd till sju års fängelse för synnerligen grovt narkotikabrott och andra brott. Styrde enligt DN en narkotikaorganisation i Sverige från sin bostad på Solkusten. Ägde en kebabrestaurang i Marbella fram till gripandet 2020. Nyligen också åtalad för förberedelse till mord på konkurrenter inom narkotikabranschen. Han blev dock frikänd.

Helsingborgaren

En 51-åring från Helsingborg vid namn Ivan Cicak greps i Sverige i slutet av 2020 och överfördes till spanskt häkte. Han misstänks ha haft en ledande roll inom den internationella narkotikahandeln i södra Spanien och smugglat stora mängder kokain och hasch till Sverige. I Spanien greps samtidigt 4 svenskar som ska vara bosatta i Stockholmsområdet och en spanjor. Den spanska polisen fattade så tidigt som 2012 misstankar mot Cicak och kumpaner.

Enligt DN ska han ha funnits med på Europols lista över ”high value targets”.Exklusiva fastigheter i Helsingborg och Marbella har belagts med kvarstad i avvaktan på fortsatt utredning. Enligt vissa uppgifter är han släppt från häktet i Spanien men fortfarande misstänkt.

I samband med gripandet, och vid efterföljande husrannsakningar, beslagtogs en större mängd kontanter samt ett stort antal exklusiva föremål av olika slag. Bland de beslagtagna föremålen fanns tavlor av Picasso, Andy Warhol, och Chagall samt klockor av märket Rolex. Flera av de dyrbara möblerna misstänkts vara stulna i samband bostadsinbrott i Stockholmsområdet, bland annat en byrå av Josef Frank värd 400 000 kronor.

Los Suecos

Amir Mekky som i media ibland går under smeknamnet ”Boxaren” är utpekad ledare för det gäng som brukar kallas Los Suecos. Han greps i Dubai sommaren 2020 efter att ha varit efterlyst i två år. Los Suecos misstänks ha agerat lönnmördare åt en holländsk-marockansk narkotikahandlare vid namn Ridouan Taghi.

Enligt åklagaren i Spanien ligger Los Suecos bakom mordet på narkotikahandlaren David ”Maradona” Ávila när denne sköts till döds utanför kyrkan Virgen del Rocío i San Pedro Alcántara av en maskerad gärningsman som färdades på motorcykel. Dessutom ska de ligga bakom mordet på Sofian Ahmed ”el Zocato” Barrak från Ceuta när denne sköts till döds i ett bostadsområde i Estepona.

I september kommer en rättegång att inledas mot mot Amir Mekky, hans bror Fakhry Mekky, Karim Abdul Karim (Papo) och en person till inleds i september. Fakhry Mekky greps av spansk polis hösten 2018. Han ska ha drivit en restaurang i Marbella-området.

Tre personer, Ahmad Abdul Karim (Hamade, bror till Papo), Rami El Mohamad och Perparim Vejseli har redan dömts. Var och en av dem hör dömts för utpressning mot en affärsman. Dessutom för fyra mordförsök i samband med sprängattentatet mot en bostad i La Alquería i Benahavís kommun där en man befann sig tillsammans med sin fru och två barn, 3 och 8 år gamla. De har även dömts för innehav av sprängmedel samt medlemskap i en kriminell organisation, för en sprängning vid en bilverkstad i San Pedro Alcántara. Slutligen är de också dömda för djurplågeri och för att ha använt falsk dokumentation. Totalt fick de 34 års fängelse var.

Tortyrmordet

Carl Rizk från Solna har dömts för det så kallade tortyrmordet. Enligt media Spanien har han erkänt, Han ska ha torterat och dödat en 28-årig svensk konkurrent inom narkotikabranschen vid namn Simon Mellin i augusti 2018. Tre andra har dömts medhjälp. Straffets längd har ännu inte bestämts. Själv har tidigare blivit utsatt för mordförsök i Rissne norr om Stockholm.

En person lyckades undkomma mördarna vid händelsen i Spanien. Han kom senare att åtalas för inblandning i ett planerat mord på  Ahmed Mohamed (Manolo) och Evy Nkiwa som båda anses tillhöra Bandidos MC och Bredängsnätverket. Evy Nkiwa var en tid en av de misstänkta för mordet och tortyren i Spanien. Mordplanerna anses ha varit ett försök till hämnd för mordet och mordförsöket i Spanien. Mannen frikändes.

Uppsalaligan

Tommy Andersson som greps i Spanien är misstänkt för synnerligen grovt narkotikabrott i tiotalet fall samt synnerligen grov narkotikasmuggling i ett par fall. Patrik Rotedal, Fadi Absi, Hasip Alptekin, Arez Amin, Maho Cicek och John-John Forsberg är misstänkta för synnerligen grovt narkotikabrott i flera fall och synnerligen grov narkotikasmuggling i nåt eller några fall med koppling till Andersson. Även Arez Amin greps i Spanien.

Tommy Andersson kan kopplas till ett par företagsverksamheter i Spanien. Han åtalades dessutom i våras för penningtvätt av cirka två miljoner kronor. Pengarna påstås komma från brottslig verksamhet. Han förekommer under 28 avsnitt i kriminalregistret och har tidigare dömts för bland annat grovt narkotikabrott och grov misshandel. Anses av polisen ha spelat en central roll i ett kriminellt nätverk i stadsdelen Gottsunda.

Ytterligare ett antal åtal som berör narkotikahandel på flera olika platser i Sverige är kopplade till Tommy Andersson och Spanien,

Vårbynätverket

Den utpekade ledaren i Vårbynätverket som heter Chihab Lamouri greps också i Spanien, närmare betsämt i Madrid. Han misstänkt för att planerat och förberett mord, narkotikahandel, kidnappning och utpressning och var efterlyst av Europol för många våldsbrott. Samtidigt greps sju andra medlemmar i samma kriminella nätverk i Sverige. Lamouri är dömd till fängelse i 17 år och 10 månader.

Dödspatrullen

Två personer från Dödspatrullen, Abdisamed Dahir Ahmed (City) och Zakaria Amin Sheik Ahmed (Shobre), greps för sin del i Barcelona. De hade redan innan det fanns tillgång till material från chattprogram gripits i Spanien men inte kunnat åtalas. Med chattprogrammen fick polisen i Spanien bevis och de grep därefter de två männen igen.

Läs mer: