Toppinkomsttagarna bor i ägda bostäder

Toppinkomsttagare är de personer som ingår i den procent som tjänar mest. I Sverige handlar det om  79 200 personer. Gränsen för att ingå i topprocenten var en årsinkomst på minst 1 215 000 kronor.

Höginkomsttagarnas boende och familjeförhållanden visar  ett annat mönster än vad befolkningen i gemen visar. Toppinkomsttagarna bor nästan uteslutande i ägda bostäder.

– Drygt 90 procent av personerna i inkomsttoppen bodde i småhus eller bostadsrätt. Det kan jämföras med 67 procent i hela befolkningen, 20 år och äldre. Omvänt är det mindre vanligt för höginkomsttagarna att bo i hyresrätt, bara 6 procent gjorde det jämfört med 27 procent i hela befolkningen, säger Peter Gärdqvist i ett pressmeddelande. Han arbetar med inkomststatistik på SCB.

Det är också totalt sett vanligare att vara sammanboende bland personer i topprocenten jämfört med hela befolkningen, 81 respektive 60 procent. Skillnaden beror på att en större andel i topprocenten är gifta. I befolkningen som helhet är det däremot en något större andel som är sambo utan att vara gift, jämfört med topprocenten.

– En kuriositet är att 6 100 personer, 8 procent, i topprocenten var gift eller sammanboende med en annan person i gruppen, säger Peter Gärdqvist.

Både boendeform och huruvida man är gift, sambo eller ensamstående varierar mellan åldrar, men förhållandet mellan topprocenten och hela befolkningen är i stort sett detsamma även när hänsyn tas till ålder.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!