Fyra personer dömda till fängelsestraff för narkotikabrott

Fyra män har dömts till fängelse av Hovrätten för Övre Norrland. Bland annat grovt narkotikabrott avseende hantering av kokain, amfetamin och cannabis. Brotten har huvudsakligen skett i Umeå.

En av de fyra männen, Issa Hassan, har haft en ledande roll i gruppen och dömdes till fängelse i fem år. Den andre mannen, Jerry Fransberg, dömdes till fängelse i tre år och sex månader. Han har agerat på uppdrag av Hassan och exempelvis förvarat och överlåtit amfetamin. 19-åringen, som har haft en mer underordnad roll i gruppen, dömdes till två års fängelse. Även 20-åringen dömdes till två års fängelse.

Dom

Issa Hassan och Fransberg har haft centrala och aktiva roller. Även 19-åringen har haft viss insyn i verksamheten, men hans roll har varit relativt liten. Han har anlitats av Hassan för att annonsera ut, förvara och sälja narkotika i mindre utsträckning. Det är dock en försvårande omständighet att brotten har utgjort led i en verksamhet som utövats i organiserad form. Syfte med verksamheten var att bedriva handel med narkotika.

20-åringen dömdes för att ha osjälvständigt förvarat narkotika under en mycket begränsad tidsperiod. Hans handlande bedöms ha stått i samband med hans bristande utveckling eller omdömesförmåga. Det har beaktats i domen och lett till ett mildare straff.

– Hovrätten har kommit fram till i stort sett samma bedömning som tingsrätten i fråga om skuld och rubricering beträffande samtliga brott. Men eftersom hovrätten anser att tingsrätten bestämt för långa straff sänks straffen i viss omfattning, säger rättens ordförande Jonas Brodin i ett pressmeddelande.

Utredningen har varit omfattande. Bland annat har polisens spanare visuellt kunnat följa och kontrollera de uppdrag som 27-åringen lämnat och som parallellt framgått genom hemlig dataavläsning och telefonavlyssning.

En av hovrättens ledamöter var skiljaktig i fråga om påföljd och ville döma 19-åringen till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan istället för fängelse.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!