Gängtorpederna från Borås

Den 22 december 2022 skedde ett mordförsök i Bohus. Två män knackade på dörren till en bostad. När dörren öppnade sköt de direkt. Förbi fadern i familjen och mot sönerna. Samtidigt som de sköt ropade de namnet på en av bröderna i familjen. Den yngre av dem. Men det var inte han som träffades utan den äldre brodern. Kulan som träffade storebrodern i 30-årsåldern vållade livshotande skador på ett antal inre organ.

Genom att polisen i Stockholm hade telefonavlyssning på de två personer från Borås kunde de kopplas till mordförsöket i Bohus genom att adressen i Bohus nämnts i sms mellan de två.

Enligt förundersökningen kunde polisen också visa att de två männens telefoner var aktiva i närheten av brottsplatsen i samband med skottlossningen. De hade också kopplat upp i Bohus fem dagar före attacken. Enligt polisen handlade det om ett besök i Bohus för att kartlägga lillebroderns rörelser.

Kopplade till kriminellt nätverk

Polisen i Borås har uppgett att de två männen är starkt knutna till det kriminella nätverket i Hässleholmen. Flera belägg finns för att den aktuella kriminella grupperingen haft ett samarbete med kriminella grupperingar i Stockholm, däribland Rissnenätverket, Bronätverket och Vårbynätverket. Det ska vara ett kriminellt nätverk i Stockholm som beställt de aktuella mordet. Orsaken till detta är oklar då ingen i den beskjutna familjen är kopplad till nåt kriminellt nätverk.

Nu har de två personerna dömts  till 15 respektive 12 års fängelse. 23-åringen, Mohammed Ahmed, fälldes för mordförsök och 20-åringen, Remon Embaje, för medhjälp till mordförsök. Sammantaget dömdes de till 27 års fängelse, 15 år respektive 12 år. Huvudmannen ska dessutom utvisas dessutom på livstid efter avtjänat straff. Den skadade storebrodern tillerkändes ett skadestånd på 370 000 kronor.

Fler mordförsök

De nu dömda unga männen är också misstänkta för ytterligare ett brott för vilket de står åtalade vid Attunda tingsrätt i Sollentuna. Åtalet gäller att de ska ha skjutit 21 skott med en Kalasjnikov mot en lägenhet i Sätra i Stockholmi september 2022. 17 av kulorna trängde in i bostaden.

23-åringen och 20-åringen uppges ha hyrt en bil i hemstaden Borås och kört upp till Sätra Där ska de ha blivit tilldelade ett vapen av anstiftare/beställare som verkar vara från Bronätverket. Åtalet gäller dock totalt 6 personer varav tre är från Borås med kopplingar till det kriminella nätverket i Hässleholmen och tre är från Bronätverket. Förutom de två redan nämnda från Borås är det också Zouh#r Boust@j#. De tre fån Bronätverket är Yassine Mohdhi och en bror till honom, Abdel@t#f Mohdhi samt Samu*l Osm@n#. Genom kopplingen till Bronätverket kan det hela vara kopplat till Nätverk Foxtrot och Rawa Majid (Kurdiska räven).

Läs mer: