Fängelseupploppet i Tidaholm 1994

Den 22 juli 1994 utbröt ett upplopp på fängelset i Tidaholm (Tidaholmsanstalten) av ett allvarligt upplopp. Ett drygt hundratal intagna vägrade att återvända till sina paviljonger efter vistelse på anstaltsområdet. Detta som en protest mot att en fånge hade förts till isoleringsavdelningen. Enligt fångarnas uppfattning på felaktiga grunder. Bakgrunden till upploppet var en skitsak.

Fredagen den 22 juli klockan 09.50 började två interner slåss om toalettpapper. En av fångarna har lagt använt toalettpapper i papperskorgen i stället för att spola ned det. Något som gjorde den andre rasande. En tredje blandade sig i bråket. Vakter rusade till. De tre bråkmakarna fördes till isoleringsavdelningen. Strax därefter fördes också fjärde fånge, från en annan avdelning, till isoleringen.

Protester

Klockan 11.00 uppvaktades fängelseledningen av en en delegation från fångarnas förtroenderåd. De krävde att den fjärde mannen skull släppas. Detta då han inte har haft med bråket att göra. Fängelseledningen vägrade. Istället flyttades han till en annan anstalt. Flytten genomfördes enligt ett beslut som tagits en tid dess av heal andra skäl än bråket om toalettpappret. Denna information nådde aldrig fångarna.

En timme senare vägrade fångarna att låta sig låsas in i samband med lunchen. Detta som en protest mot att den fjärde fången fördes till isoleringen, De stannade kvar ute på den stora öppna platsen mellan anstaltens byggnader. Eftersom det ändå var lugnt vidtog fängelseledningen inga åtgärder. De ville prata med direktören som vägrade prata med dem innan de gick in. Då gick fångarna istället upp på taket.

Upplopp

Ett 100-tal intagna förskansade sig på fängelsetaket. Från taket blev Sveriges Radio uppringd av en fånge. Samtalet spelades in men sändes aldrig:

– De har hållit på i två, tre månaders tid och tagit in folk utan anledning och sätter in dem tre, fyra månader på isolering. Vi väntar på svar om de tänker släppa ut den här killen. Vill de inte förhandla kommer vi att göra nånting, det blir inte roligt, säger fången till SR.

– Vi är beväpnade, vi kommer inte att ge oss. Vi har hämtat järnrör i verkstaden.

– Vi behöver inte sova, vi delar upp oss i vaktposter. Vi har mat för två veckor, vi har hämtat hela köket, säger han.

Fången förklarar att stämningen på taket är mycket bra, ”en för alla, alla för en”, och säger att många är dömda till så långa straff att de inte har något att förlora.

– Vi är beredda att riskera livet. Vi har mellan åtta år och livstid. Vi har fullt med bensin, vi kan förstöra hela fängelset, säger han i intervjun som sänds i P3 Dokumentär två decennier senare.

Brand och skadegörelse

Därefter utbröt våldsamheter med skadegörelse. Kanske på grund av motsättningar mellan olika kriminella grupperingar på anstalten. Byggnader sattes i brand och fångar beväpnade sig med järnrör. Järnrören kom de över efter att de brutit sig in i anstaltens verkstad. De intagna kom också över diverse droger på anstaltens läkarmottagning. Vissa byggnader totalförstördes av bränderna. Det blev tvunget att också evakuera en del fångar som befann sig på låsta avdelningar på grund av bränderna. För att undvika gisslantagning flyttades också en del personal bort från de berörda delarna av anstalten. De totala kostnaderna för skadegörelse och bränder beräknades till 100 miljoner kronor.

Förhandlingar fördes med de intagna tills de meddelade att förtroenderådet upplösts. Därmed hade de inte längre någon talesman.  Vid sjutiden på morgonen återtog polis och personal kontroll över anstalten.

Efter denna händelse ersattes byggnader etappvis. Ett stort aktivitetshus stod klart 1996 och därefter återuppbyggdes verkstadslokaler med plåt- och svetsavdelning. Anstaltens besöksavdelning stod klar 2004.

Tidigare upplopp

Upploppet på var inte den första som skedde på Tidahomsanstalten som ändå ansågs vara ett av de bättre fängelserna i Sverige. 1994 fanns en stor vinstgivande mekanisk industri som främst tillverkade klädskåp till simhallar, gym och andra offentliga lokaler. Det finns också ett stort öppet område mellan byggnaderna med goda möjligheter för idrott och promenader.

1976 barrikaderade sig ett sjuttiotal intagna på ett tak på anstalten sedan en intagen begått självmord. 1983 revolterade ett hundratal interner. Än en gång ockuperades ett tak. Polisen stod beredd att storma fängelset ned hundar, k-pistar och hundar när de intagna avbröt aktionen efter 13 timmar. Och 1994 inträffade därefter det tredje upploppet på anstalten.

Läs mer:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!