Dubbelkonflikten Ukraina

Självklart har USA, EU och väst i allmänhet gjort och gör sitt bästa för att den nyryska Putin-diktaturen inte ska återta kontrollen över sina europeiska och asiatiska före detta auktoritära satellitstater.

Putin kommer med otaliga, vilda, motsägande, teorier om varför Ukraina attackerats – men allt syftar uppenbart till att återupprätta Sovjetimperiet i ny form. Vilket skulle förstöra såväl den nationella suveräniteten som demokratin i flertalet öststater.

USA är den största imperialistiska staten i världshistorien, alla progressiva krafters fiende. Men nu stödjer landet kampen för att bevara och försvara de ex-sovjetiska ländernas nyvunna självständighet. USA gör det självklart av eget statsegoistiskt syfte – för att mota återupprättandet av ett nygammalt konkurrerande ryssimperium.

Så två faktorer ligger därmed bakom Ukrainakriget:

Två konflikter i en

1. Kampen mellan väst och öst, nu som förr. En global stormaktskamp, och en kamp mellan värderingar och megakulturer. Med ortodoxkristne Putins ögon en civilisationernas ödeskamp mellan moral, andlighet, tradition på ena sidan, och västlig materialism och dekans på den andra sidan. För USA/VÄST/NATO en kamp mellan demokrati och diktatur.

2. Kamp mellan ett försvagat ryskt imperium som vill återupprätta sin förgångna makt, status och storhet. Potentiella förlorare är 14 idag självständiga länder som vill behålla sin nationella frihet. Och flera före detta ryskdominerade länder i det idag fria Östeuropa.

I spetsen för kampen för folkens frihet, nationernas självbestämmande, och hotade länders fundamentala rätt till existens står Ukraina!!!

Självklart måste varje rättrådig människa ta ställning för det ukrainska folkets heroiska befrielsekamp. En stormakt har ju utan anledning förgripit sig på ett litet fredligt grannland.

Och likaledes måste varje progressiv vänstermänniska helhjärtat stödja alla folks rätt till nationellt självbestämmande: den självklara rätten för varje folk att själv bestämma sitt öde. Det är en annan sida av demokratin – folkmakt.

Även om detta på kort sikt gynnar den stora fienden till världens folk – USA som av eget statsintresse stödde Östeuropas frihet och nu stöder ex-Sovjets fortsatta frihet.

Civilisationernas ödeskamp

Ukrainakriget handlar i grunden om landets rätt till frihet och nationellt oberoende. Men dessutom om mer än en simpel stormaktskonkurrens mellan USA och Ryssland.

Liksom mellan USA-kapitalismen och Sovjet-”socialismen” igår, så står kampen idag mellan två oförenliga ideologier och civilisationer. En ny väst-öst-konflikt som saknar en kompromisslösning.

Lika lite kan Ukrainas frihet förhandlas bort, helt eller delvis. Det finns inget att förhandla om. Ukraina har helt rätt, Ryssland helt fel. Ryssarna började oprovocerat kriget i brott mot FN, folkrätten, de mänskliga rättigheterna, skydd av civilbefolkning, territorium stulet, med avsikt att utrota det ukrainska folket (”en del av Ryssland”).

Förhandlingar kan enbart handla om ett ryskt tillbakadragande, ersättning för bombningar, och Putin i fängelse (eller avrättad som krigsförbrytare och quisling). För ovanlighetens skull är denna konflikt svart-vit.

Den är också en ödeskamp för hela planeten. En ny världsordning av något slag kommer att uppstå. Vinner Putin går han vidare från Ukraina till alla andra sovjetstater. Vinner Zelenskyj breder sig alltmer demokratiska nationalstater ut sig på det krossade Ryssimperiets bekostnad. En ny värld av något slag uppstår i krigens spår.

Från USA till maktspridning?

Men även om Ukraina vinner är det inte säkert att USA kommer att stärkas. Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika (BRICS) och andra länder i det ”Globala Syd” kämpar för en multiregional världsordning utan en eller två supermakter (därav deras passivitet i Ukrainakonflikten).

Oavsett hur det går: De förvirrade obegripliga så kallade ”freds- och vänsterkrafter” som är beredda att offra fria nationer för att bekämpa USA-imperialismen borde skämmas och tänka om. Historien kommer att döma er!!!

Hans Norebrink

Kommentarer

# Trump är Svarte Petter i detta maktspel, han kan svika Ukraina

# En annan oklar faktor är om Europa orkar vidmakthålla sin nuvarande hjälpnivå till Ukraina. En idiotgrej i sammanhanget är att Sverige ska ge mer civilt bistånd. Det är vapen som behövs om det ska överleva ett Ukraina att ge bistånd till…

# Tänk om Ryssland hade anfallit, bombat och stulit en femtedel av Sverige från oss (vilket faktiskt hänt en gång i historien)? Hade vi då mesat med samtal, förhandlingar, orättvisa kompromisser, landavträdelser och underkastelse? Tramssnack om att se till båda sidors intressen? Eller kommer vi att kämpa som Ukraina?

# Kina har passerat Ryssland som den andra supermakten efter USA. Men Ryssland med sina kärnvapen, sin stora geografiska yta, och sin auktoritära imperienationalism kan vara starkare än många bedömare tror.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!