Attentat mot bageri i Huddinge

Natten mot tisdag inträffade en explosion utanför ett bageri i ett industriområde i Huddinge, söder om Stockholm. Polis och räddningstjänst larmades klockan 02.24 och på plats konstaterades skador i fronten på en av bageriets lastbilar. Lastbilen som skadades var tom.

Natten mot onsdag sattes 4 lastbilar i brand vid samma bageri. Polisen misstänker att de två händelserna hänger samman. Det är däremot oklart varför just detta bageri drabbats. Bageriet det handlar om är förmodligen Bake My Day AB med moderbolaget Bake My Day Holding AB. Detta företag ägs och kontrolleras i huvudsak MI Capital 2 AB som ägs av en man vid namn Moses Isik.

En minoritetspost ägs av Applied Invest Nordic AB som främst ägs av Bruce Grant. I styrelsen för Bake My Day Holding AB sitter Moses Isik, Bruce Grant och Daniel Granholm med Johan Lindqvist som suppleant.  Moses Isik är också VD i Applied Industries Holding AB som är ett dotterbolag till Applied Invest Sweden AB. Applied Invest Sweden AB och Applied Invest Nordic AB ägs av det US-amerikanska bolaget Applied Invest LLC. Bruce Grant var en affärskollega och vän med Jan Stenbeck som också var med och grundade Applied Invest.

Ingen känd koppling till brottslighet

Ingen av de nämnda personerna har någon känd koppling till brottslighet och kriminella nätverk. Men de två attentaten bär typiska kännetcken som kan tyd på att de utförts av några gängkriminella. Det kan i såna fall handla om utpressning eller nåt liknande. Hämnd förefaller mindre troligt som alternativ.

Familjen Isik har dock figurerat som offer i ett uppmärksammats brottmål. En man vid namn Bobel Barqasho dömdes i Högsta Domstolen till 14 års fängelse för att år 2014 ha försökt mörda sin fru, Sofia Isik, genom att kasta henne från balkongen på sjätte våningen. Förvånande nog så överlevde hon. När domen föll i HD hade mannen redan flytt till Turkiet efter att ha blivit frikänd i hovrätten och följaktligen frisläppt. Han greps dock flera år senare i Turkiet där han numera avtjänar sitt straff.

Läs mer om utpressning

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!