Byggkriminalitet – hot och våld

Tidningen Arbetet har i en intressant artikel beskrivit kriminellas inflytande på byggarbetsplatser och hur kriminella gäng och individer används för att bekämpa fackföreningar på svenska arbetsplatser:

Två maskerade män med tillhyggen står och väntar utanför en ombudsmans bostad i en Stockholmsförort. När ombudsmannen kommer ut hoppar de på honom, knäcker hans revben.

Polisen lägger snabbt ner fallet i brist på uppslag. Men Tomas Kullberg, ordförande för Byggnads region Stockholm-Gotland, är övertygad om bakgrunden till misshandeln.

– Den här personen arbetade med att granska byggbolag som inte gör rätt för sig. Tidigare var det mest hot, nu har det gått över i våld, säger han.

Hot från kriminella

Denna händelse skedde i februari 2023. Det är dock inte en unik händelse utan det är relativt vanligt förekommande. Det har blivit så att fackföreningar drar sig för att besöka vissa arbetsplatser på grund av hot. Enligt fackföreningen Byggnads är det inte engångshändelse utan det händer regelbundet på en del svenska byggarbetsplatser. Ofta arbetsplatser med koppling till olika utländska byggbolag:

– Det är ofta mellanstora byggbolag och bemanningsbolag. Företag som ägs av halvskumma individer som i Sverige har en person som är vältalig och kan sköta bolaget. När de fått in en fot på marknaden försöker de vinna marknadsandelar genom hot. De tvingar andra bolag att göra det man vill att de ska göra, säger Tomas Kullberg.

Bilden bekräftas av polischefen Tomas Andersson.

– De utländska bolagen som kommer hit startar ofta upp en filial i Sverige så på så vis är det svenska bolag, men vi ser ofta att de här företagen styrs från andra länder. De har en väldigt snygg fasad och de är fullt medvetna om vilket upplägg de ska ha för att bli konkurrenskraftiga, där målet är att ta sig in på marknaden, säger Tomas Andersson och fortsätter:

– När de upptäcker en arbetsplats med sämre koll där de kan få in sina fötter och tjäna pengar, då är de som gökungar och knuffar sig in. Och deras argumentationsteknik består då ofta av våld.

Inte bara utländska företag

Det är säkert så att företeelsen ökat i omfattning och det kan säkert också vara så att kriminella fått et större inflytande på svenska arbetsplatser under senare år. Men att det enbart skulle handla om utländska företag är uppenbarligen inte sant. Det finns en mängd exempel på att svenska och svenskägda företag ägnat sig åt den hör typen av hot och våld. Till och med mord och bombdåd:

Som vi kan se är det uppenbart att det länge funnits problem med kriminalitet inom byggbranschen. Det är inget nytt och inget som bara berör utländska företag. Att bara skylla på de utländska företagen är som jag ser det att inte ta problemen på allvar.

Problemens orsaker

Dessutom tycks såväl Byggnads som polisen inte se helheten och vad problemen egentligen beror på. Det är inte de utländska bolagen som möjliggjort för kriminella att få inflytande i byggbranschen utan det handlar om upphandlingsregler och avregleringar har gett kriminella en möjlighet att sig in och skaffa sig ett ökat inflytande i branschen.

Det har lett till att det på byggen finns företag som arbetar i olika former av upphandlade tjänster i upp till en 7-8 led. Självklart skapar sådant problem med kontrollen och ger öppningar för kriminella gäng. Problemet förnekas dock av arbetsgivarna som förstås tjänar stora pengar på dessa förhållanden.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!