AI är i huvudsak nåt positivt

Inom industrin har artificiell intelligens sen länge ersatt en mängd arbetare. En stor del av Sveriges industri är helautomatiserad och det huvudsakliga arbetet består av att övervaka att de självstyrande och självkörande maskinerna sköter sig.

Det gäller elproduktionen, vattenförsörjningen, avloppshanetring, pappersmassa- och pappersproduktionen, sågverken, gruvorna, stålverken, den kemiska industrin, oljehamnarna, bagerier, kvarnar, stora fiskebåtar, fartyg, tåg med mera. Arbetet består av att sitta i kontrollrum och kolla på en massa dataskärmar. AI har sen länge tagit över. På andra industrier har AI-styrda industrirobotar tagit över de tyngsta och tråkigaste arbetena.

Slitsamma och farliga jobb har i stor utsträckning försvunnit inom industrin. Ingen lyfter längre många ton om dan i besvärliga arbetsställningar, ineg när längre nere i den ohälsosamma miljön i djupa gruvor osv. Det har i huvudsak varit en bra och positiv utveckling. Självklart har antalet anställda också minskat som en följd av automatiseringen.

Men det finns också negativa delar i utvecklingen på vissa håll, framförallt i lagerverksamhet och liknande så används tekniken för att detaljstyra personer. Det skapar en dålig och oacceptabel arbetsmiljö. Modern teknik används också på et dåligt sätt inom delar av vården där det används för att detaljstyra vad som borde vara fria mänskliga relationer.

LLM

Numera används också AI (fast det heter visst egentligen LLM) för att skriva bruksanvisningar och annan standardiserad text. Tidningar och texter skulle också kunna bli mycket bättre genom att använda AI för att korrekturläsa. Då skulle vi slippa felaktig användning av de och dem, förväxling av ord som exempelvis bredd och brädd, felaktiga ändelses på adjektiv (det heter inte den store flickan, däremot kan det heta den store pojken). Med mera.

Det finns också undersökningar som visar att AI är bättre än människor på att objektivt bedöma vittnesmål i rättegångar och förundersökningar. Däremot är AI fortfarande uselt på att översätta vilket kan ses i textremsorna på varenda Netflix- eller Primevideo-film. Där skulle det behövas lite mer mänsklig inblandning.

Bokföring går också alldeles utmärkt att låta AI utföra. Även ekonomiska redovisningar, bokslut och rapporter hanterar AI mycket bra. AI räknar aldrig fel. Det underlättar denna typ av arbeten nåt oerhört.

Det finns alltså en mängd bra användningar för AI (LLM) när det gäller hantering och tolkning av språk. Men för att skriva romaner, journalistiska texter med mer behövs det nog fortfarande levande människor till för att det ska bli bra.

AI kommer förstås också att leda till färre anställda vad det gäller många kontorsarbeten. Det kommer att medföra en omfattande rationalisering med minskad administrativ personal som följd. Det tror jag i huvudsak är en bra utveckling på samma sätt som det varit en bra utveckling i industrin genom införandet av AI där.

Läs också:

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!