Klimatomställningen går för långsamt

I rika länder sker det en övergång till förnybar energi. De ersätter fossila bränslen i elnätet. Elbilar ersätter bensinbilar. Värmepumpar ersätter gas och olja för uppvärmning. Noterbart är att fossila bränslen efter 1980-talet inte använts i nån större utsträckning i Sverige till uppvärmning eller elproduktion. I Sverige används fossila bränslen främst i biltrafiken.

I länder med låga och medelinkomster växer energianvändningen kraftigt så i princip alla energislag växer. Även fossila bränslen. Men även där överstiger utbyggnaden av förnybar energi utbyggnaden av användningen av fossila bränslen.

Övergången i rika länder sker dock inte tillräckligt snabbt för att balansera ökningen av fossila bränslen i resten av världen. Förbrukningen av fossila bränslen växer därför fortfarande globalt. Utbyggnaden av förnybar energi  förhindrar dock en mycket större ökning av användningen av fossila bränslen.

Det är lätt att anta att världen bara gör små framsteg eftersom fossila bränslen växer. Utan solenergi och vindkraft iskulle läget vara väldigt mycket sämre. Det sker framsteg, men inte tillräckligt snabbt.

Idén till artikeln kommer från Growsverige som också plockat fram diagrammen. Texten som de använde kom urpsrungligen från Hanna Ritchie på X. Men en urusel översättning gjorde att jag skrev om texten så det nu är min text och inte en översättning.

Läs mer: