Åklagare med släktband till kriminellt nätverk

Åklagarmyndigheten har inlett ett ärende för att utreda hanteringen kring en åklagare som har släktband till en person i ett kriminellt nätverk. Den aktuella åklagaren har utrett gängrelaterade dåd kopplade till Foxtrot-nätverket. Enligt SVT har hon samtidigt släktband till en av huvudpersonerna i den pågående våldsvågen i Uppsala och Stockholm.

– Vi ser allvarligt på de här uppgifterna och ärendet är överlämnat till Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning, säger Eva Thunegard i ett pressmeddelande. Hon är områdeschef för Åklagarområde Stockholm.

Ett ärende har inletts på tillsynsavdelningen. Åklagaren är tillsvidare  avstängd från operativt arbete.

– Vi tittar på uppgifterna förutsättningslöst enligt upparbetade rutiner och regelverk för att kontrollera om några felaktigheter har begåtts, säger Henrik Rasmusson, chef för Åklagarmyndighetens tillsynsavdelning.

Släkt med jordgubben

Den person åklagaren är släkt med är Ismail Abdo, den så kallade Jordgubben (kallar sig också Dr.Phil på olika krypterade chattar). Han är motståndare till Rawa Majid (kurdiska räven) i den nuvarande konflikten. Enligt uppgifter ska hon vara kusin till Abdo. Hon ska enligt att uttalande hon gjort i Expressen dock ha tagit avstånd från sin kusin för länge sen:

I ett mejl till Expressen skriver åklagaren att hon berättade för sin chef om släktskapet redan när hon blev anställd.

”Jag har berättat om att jag har en kriminell kusin redan på anställningen vid Åklagarmyndigheten. Och även berättat för min närmsta chef det när jag misstänkte att han var inblandad i foxtrot, långt innan det spårade ut”, skriver hon.

Hon fortsätter:

”Har aldrig sett hans namn eller jobbat i ärenden han förekommit. Och ska även nämnas att det är min chef som fördelar ärenden och även han har varit noggrann med att inte det namnet dyker upp.”

Åklagaren uppger att hon tagit avstånd från sin kusin för ”många många år sedan”. Hon konstaterar att hon brinner för sitt jobb som åklagare.

”Jag har inte kunnat vara mer transparent än vad jag varit och inte kunnat göra något annorlunda. Nu får tillsyn kolla på handläggningen och vända på varje sten för att komma fram till sitt beslut.”

Olämpligt

Oavsett det så är det naturligtvis olämpligt om hon arbetat med utredningar som rör det kriminella nätverk som hennes kusin tidigare tillhörde och numera har en konflikt med. Hon borde själv ha avsagt sig de uppdragen. Men hennes chefer borde också sett till att hon inte tilldelades uppdrag som berör släktingar. Däremot finns det inget som automatiskt gör henne till brottsling bara på grund av att hon arbetat med ärenden som hon inte borde arbetat med.

Hennes närmaste chef har bekräftat att han kände till hennes släktskap med Abdo. Men han menar att det saknade betydelse. Det är möjligt att det faktiskt är så men det ser inte bra ut om hon jobbat med fall kopplade till Nätverk Foxtrot. Men som det ser ut har hon inte gjort nåt formellt fel. Hennes närmaste chef har dock kanske gjort det.

Läs också:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!