GP:s felaktigheter om vägraset i Stenungsund

Göteborgs-Posten är den stora lokaltidningen i södra Bohuslän och Göteborg. Den information som tidningen ger kring vägraset i Stenungsund når därmed många människor. Det är därför olyckligt att den delvis är grovt felaktig. Exempelvis uppger GP i en artikel (i en annan har de korrekt information) att motorvägen (dvs E6) är avstängd från Stenungsundsmotet (91) till Lyckornamotet (92). Det är rejält fel. Vägen är avstängd mellan Stora Höga-motet (90) och Lyckornamotet. DN har däremot helt korrekt information på denna punkt i alla sina artiklar.

Ersättningsvägar är enligt GP:s felaktiga artikel väg 650, Ucklumsvägen/Gamla E6 och E45 Göteborg-Trollhättan. Det är också fel. Ucklumsvägen är inte gamla E6:an. Väg 650 är gamla E6:an. Ucklumsvägen är vägen mellan Stenungsund och gamla E6:an vid Grössbacke. Dessutom går det inte att köra Ucklumsvägen för den har också förstörts av jordskredet. Den som vill åka mellan Stenungsund och Ucklum får antingen köra via Stora Höga och Spekeröd eller via Ödsmål och Svenshögen.

Tung trafik gör bäst i att ta E45 från Göteborg till Trollhättan och sen köra till Uddevalla och Torpmotet. Vanliga bilar kan köra gamla E6:an men den som ska norr om Uddevalla kan också köra över Tjörn och Orust. För den som ska till Ljungskile går det också att köra över Ödsmål och Svenshögen eller över Ödsmål och Kolhättan till Ljungskile. Det går också att köra E45 till Lilla Edet och sen därifrån över Backamo till Ljungskile. De här nämnda småvägarna är inte lämpliga för tung trafik.

Trafikverket skriver på sin hemsida att de rekommenderar att trafikanter lämnar motorvägen vid Jörlanda på väg norrut för att köra väg 650 därifrån. Och att samma väg används för den som ska söderut från väg 650. Det verkar ganska onödigt och dessutom är det väl knappast lämpligt för tung trafik. Det räcker förmodligen med att köra av eller på i Stora Höga. Men den som kommer från Tjörn och Orust kan om det är kö mot motorvägen i Stora Höga kanske kan välja att köra till Jörlanda via väg 650.

Läs mer:

PS 2023-09-25. Idag har Stenungsundsmotet öppnat för trafik från Industrivägen i Stenungsund mot söder.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!