Sveriges största riskområden för ras, skred, erosion och översvämning

För första gången presenteras en samlad bild över de områden i Sverige där riskerna för ras, skred, erosion och översvämning är som störst. Tio nationella riskområden med komplexa klimatrelaterade hot har identifierats i en rapport till regeringen från SGI och MSB. Myndigheterna ger också flera förslag på vad som behöver göras för att minska riskerna.

Statens geotekniska institut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har identifierat tio nationella riskområden för ras, skred, erosion och översvämning.

Rapporten visar att ras, skred, erosion och översvämning potentiellt kan få mycket stora konsekvenser för människors liv och hälsa, för ekosystem och för infrastruktur, bebyggelse och kulturarv. Utredningsarbetet har fokuserats på att identifiera större regionöverskridande riskområden där riskerna är komplexa och kräver samarbete för att kunna förebyggas, i syfte att få en nationell överblick av riskerna. Förslag ges också på vilka åtgärder som behöver genomföras för att skapa bättre förutsättningar för klimatanpassningsarbetet och därmed minska riskerna.

– Sammantaget bedömer vi att det finns förutsättningar att i tid minska de stora samhällsstörningar och skadekostnader som ras, skred, erosion och översvämning kan medföra, förutsatt att förebyggande åtgärder genomförs. Det är vår förhoppning att rapporten ska bidra till en ökad kunskap och ligga till grund för lagstiftning, ansvarsfördelning och finansieringslösningar i det fortsatta arbetet med åtgärder för anpassning till ett förändrat klimat, säger Johan Anderberg, generaldirektör på SGI, i ett pressmeddelande.

Det finns fortfarande ett stort behov av att förbättra kapaciteten att bedöma de klimatrelaterade riskerna och genomföra hållbara åtgärder. Fysiska åtgärder i de olika riskområdena behöver utredas på lokal eller regional nivå utifrån riskbild och områdets förutsättningar.

– Kapaciteten för klimatanpassning behöver öka för att både vidta förebyggande åtgärder i tid och planera för hur natur- och klimatrelaterade olyckor som inträffar ska kunna hanteras. Genom att belysa var de största riskområdena för ras, skred, erosion och översvämning finns i landet hoppas vi kunna samordna myndigheternas prioriteringar och ge stöd i kommunernas fortsatta arbete, säger Camilla Asp, vikarierande generaldirektör på MSB.

Detta är de identifierade riskområdena för ras, skred, erosion och översvämning:

  • Västkusten – Göta älvdalen
  • Mälardalen- Stockholm
  • Skåne-Hallandskusten
  • Mellersta Norrlandskusten
  • Norra Vänerområdet
  • Blekinge-Kalmarkusten
  • Södra Vätternområdet
  • Östgöta-Sörmland
  • Mellersta Dalälven
  • Jämtlandsfjällen

I Jönköping (södra Vätternområdet) handlar det till stor del inte om klimatrelaterade förändringar utan kanske främst om landhöjning vilket orsakar en vattennivåhöjning i södra Vättern genom att landhöjningen är högre i norr. Dessutom finns risker förknippade med stor regnmängder och erosion på grund av förändringarna i Vättern.

Götaälvdalen har alltid varit det område i Sverige som haft störst risk för skred och ras och det är också där de flesta större jordskred/lerskred i Sverige inträffat, exempelvis i Surte 1950, Göta 1957 och Tuve 1977. Stormar är ett problem som orsakar översvämningar längs kusten. Göteborg har en hel del områden som är i riskzonen och eftersom det är tätbebyggd stad blir riskerna för allvarliga skador och stora kostnader större. Men så har det faktiskt alltid varit. I verkligheten var översvämningar på grund av storm och höga vattenflöden vanligare på 1960-talet och 1970-talet än idag. Höjda kajkanter och kajskoningar längs Göta älv och Mölndalsån samt rensning såväl som bättre reglering av Mölndalsån har avhjälpt problemen.

Att Mälardalen-Stockholm  är ett riskområde beror främst på att det är så tätbefolkat men ombygganden av Slussen i Stockholm med ger en bättre reglering av Mälaren med en ökning av möjligheten till större avtappning. Det beräknas lösa de tänkbara översvämningsproblemen de närmaste decennierna.

Stigande havsnivåer är framförallt ett problem i Skåne och angränsande delar av södra Sverige med ökad erosion och rasrisk som följd. Liten eller obefintlig landhöjning i området är en bidrganad orsak till att problemen där finns redan idag. Området kring Kristianstad är särskilt utsatt. Även för området kring Göta älvs mynning är stigande havsnivåer ett problem i framtiden, framförallt ihop med stormar. Landhöjningen innebär dock att det först blir ett problem om några decennier.

Ökade nederbördsmängder innebär ett problem för ras och erosion i många områden.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!