Finansinspektionen ska undersöka Nasdaq

Nasdaq är det företag som driver Stockholmsbörsen. Det kontrolleras av familjen Wallenberg via AB Investor ihop med staten i Dubai via Bourse Dubai Ltd. Finansinspektionen har nu beslutat att undersöka om Nasdaq Stockholm AB överträtt artikel 16.1 i marknadsmissbruksförordningen. Detta mot bakgrund av utebliven rapportering till FI beträffande misstänkta insidertransaktioner.

Insideraffärerna har nyligen resulterat i att Ekobrottsmyndigheten genomfört en razzia mot Nasdaq i Stockholm. Fyra personer greps som misstänkta för brott och tre anhölls. Alla tre häktades senare som misstänkta för grova insiderbrott. Brotten ska ha skett under perioden oktober 2021 till maj 2022. En av männen arbetade på Nasdaq med att övervaka handeln på börsen:

”Övervakningen är indelad i två delar. Det är dels bolagsövervakning och sen är det medlems- och handelsövervakning. Bolagsövervakningen ansvarar för att granska bolag som ansöker om att få bli noterade och så granskar de de noterade bolagen för att se till att de följer de regler som finns. Medlems- och handelsövervakningen övervakar handeln i alla finansiella instrument.”

Hela ärendet har en koppling till den så kallade ICA-härvan där flera ICA-handlare med hjälp av insiderinformation gjorde olagliga aktieaffärer. I ICA-härvan har totalt 18 personer åtalats.

Finansinspektionen menar att det finns starka skäl att inleda en undersökning av Nasdaq. Detta då Nasdaq är en mycket viktig aktör på marknaden. Anmälningar från deras övervakning av börshandel utgör nödvändiga underlag för att Finansinspektionen ska kunna fullgöra sitt uppdrag kring marknadsmissbruk. En icke-fungerande övervakning hos den största operatören av börshandel innebär satt Finansinspektionens kontroll inte fungerar.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!