Norges största knarkrättegång

Mer än 60 dagar har avsatts i Oslo tingsrätt för vad som omnämns som ett av de största narkotikafallen i Norges historia. Sju personer har åtalats för import, förvaring och försäljning av betydande mängder narkotika.

Flera miljoner, tonvis med droger och en utredning som har pågått i flera år står i centrum för åtalet. Det gör också den så kallade maffiaparagrafen om grov organiserad brottslighet i den norska straffeloven. Narkotikan har smugglats till Norge via andra länder, en stor del av det via Sverige.

Några av de åtalade har erkänt sig som delvis skyldiga. De flesta nekar dock till anklagelserna. Endast tre av de åtalade har svarat på frågor och deltagit i utredningen. Bevisen består till stor del av meddelanden från den krypterade men hackade meddelandetjänsten SkyECC, efter samarbete med internationell polis. De kommer från en insats gjord av den norska kriminalpolisens (Kripos) under namnet ”Operation Hubris”.

De åtalade

En man i 30-årsåldern är åtalad för att ha tjänat minst 16 miljoner norska kronor, 60 000 amerikanska dollar och 126 000 euro på  narkotikaförsäljning, under perioden 2020 till 2021. Han är även åtalad för penningtvätt, samt förvaring av hasch och kokain. Han har erkänt sig skyldig.

En man i 40-årsåldern står åtalad för att ha tagit emot och förvarat sammanlagt 411 kilo cannabis, 90 kilo amfetamin och 11 kilo kokain under åren 2020 till 2022. Han är även åtalad för att ha sålt eller organiserat försäljning av flera hundra kilo cannabis och amfetamin. Han har erkänt sig skyldig till en del av det han står åtalad för.

En man i 40-årsåldern är åtalad för att ha organiserat införsel, förvaring och försäljning av 30 kilo heroin, 330 kilo amfetamin, 78 kilo kokain och 743 kilo cannabis samt ketamin och amfetamin. Han förnekar brott.

En man i 40-årsåldern, som har spelat en biroll i en välkänd norsk film, är åtalad för att ha förvarat nästan 100 kilo kokain och över tre ton cannabis under perioden 2020 till 2022. Dessutom är han också åtalad för att ha sålt resp. medverkat till försäljning av totalt 63 kilo kokain och 2,7 ton cannabis till en kriminell grupp de samarbetat med. Han har erkänt delar av de brott han är åtalad för.

En man i 30-årsåldern är åtalad för att ha organiserat införsel och förvaring av sammanlagt 30 kilo heroin, 234 kilo amfetamin, 75 kilo kokain och 483 kilo cannabis samt ketamin och amfetamin. Polisen tror att han även sålt amfetamin. Han förnekar brott.

Samarbete

En norsk man i 30-årsåldern, bosatt i Sverige och folkbokförd i Värmland, är åtalad för att ha smugglat in över 600 kilo cannabis, 39 kilo amfetamin, 54 kilo kokain samt ketamin och metamfetamin till Norge med fyrhjuling (ATV) och/eller bil under 2020 och 2021. Han ska sen enligt åtalet ha levererat det till olika adresser i Osloområdet. Polisen tror att han också förvarat hasch. Han förnekar brott.

Han ska ha samarbetat med en kvinna i 20-årsåldern om försäljningen och distributionen. Kvinnan är åtalad för att ha agerat på order från mannen i 30-årsåldern. Hon ska ha transporterat och levererat 20 kilo heroin, 31 kilo kokain, 29 kilo amfetamin och 82 kilo cannabis, förutom ketamin och metamfetamin, till olika adresser i Oslo. Hon har erkänt vissa delar av de brott hon är åtalad för.

Utöver de personer som åtalats är ytterligare två män misstänkta i ärendet. De två antas befinna sig i Marocko.

Operation Hubris

Operation Hubris har resulterat i 84 åtalade personer och det har hittills totalt utdömts 257 år i fängelse. det har total beslagtagits 4,4 ton cannabis, 355 kg amfetamin, 82,5 kg kokain, 77 kg MDMA (ecstasy) och 25 kg heroin. en stor del av åtalen kan kopplas till gängmiljöerna i Oslo.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!