Gängland Oslo – förortsgäng, familjer och mc-gäng

Som jag tidigare konstaterat så är Sverige inte ensamt i Norden om att ha kriminella gäng och gängkonflikter. Danmark har lika många mord per 100 000 invånare som Sverige har. Däremot har de inte lika många skjutningar och därmed förmodligen inte lika stor andel gängmord som Sverige har. I förhållande till befolkningen har de dock ungefär lika stor andel som ingår i kriminella gäng.

I Danmark dominerar de kriminella mc-gängen fortfarande inom den organiserade brottsligheten. De flesta kriminella gäng och nätverk finns i Köpenhamn. Även i Finland dominerar kriminella grupperingar och gäng som har koppling till mc-miljöer eller som använder sig av symboler för att markera vilka de är. Finland har fler mord i förhållande till befolkningen än vad Sverige och Danmark har men de gängrelaterade morden är i motsats till Sverige inte den vanligaste typen av mord.

Norge

Kriminella nätverk och gäng finns också i Norge som har betydligt färre mord per 100 000 invånare än vad Sverige och Danmark har. Men sen förra året har antalet skjutningar och mängden gängrelaterat våld i framförallt Oslo ökat. Det har resulterat i en total ökning av antalet anmälda våldsbrott. I Sverige minskar den totala mängden anmälda våldsbrott. Våldet är dock bara en bråkdel av våldet i Stockholm eller Köpenhamn. Det är mer i linje med situationen i Göteborg.

I Oslo finns just nu flera våldsamma kriminella konflikter mellan olika kriminella nätverk och gäng. Två av konflikterna är mellan ett kriminellt nätverk i Furuset (Furuset Bad Boys) respektive två andra kriminella nätverk baserade i Haugenstua respektive centrala Oslo (förmodligen till stor del i stadsdelen Grønland, Grønlandsgutta).

Det finns också en annan konflikt mellan ett kriminellt nätverk i Mortensrud och ett nätverk i förorten Holmlia. Dessa två grupperingar var tidigare samma kriminella gäng. Det kallades Young Bloods.

Dessutom finns kriminella grupperingar i Stovner, Vestli och Tøyen.

År 2007 gjorde den norska polisen en rapport om de kriminella nätverken i Oslo. Då fanns det en del gamla och etablerade kriminella gäng i Oslo såsom B-gjengen, Fraksjonen (kallades tidigare A-gjengen) och Young Guns men även nyare grupperingar som Furuset Bad Boys, Holmliagjengen och Grønlandsgutta.

Holmliagjengen

Vid den tidpunkten (2007) hade Holmliagjengen bara 15 kända medlemmar. Tio år senare hade grupperingen växt till fler än 100 medlemmar och kallades då Young Bloods. Då ingick också kriminella i förorten Mortensrud i gänget. Young Bloods hade enligt polisen mycket starka band till ett albanskt kriminellt nätverk på Balkan. De ansågs vid denna tid står för en stor del av narkotikaimporten till Norge. Sannolikt hade de också en koppling till det kriminella gänget i Göteborg som går under namnet Albanligan. Numera är det Holmliagjengen som har dessa kopplingar.

Sen 2009 hade de också varit inblandade i en mängd våldsamma konflikter. Under 2020 dömdes en då 29-årig ledare i Holmliagjengen (Young Bloods) för ett mordförsök som skedde redan år 2012. Den som skulle mördas var en tidigare medlem i Furuset Bad Boys. Han sköts utanför sitt eget hem. Straffet blev 7 års fängelse. Dessutom dömdes han för en kidnappning år 2015:

Utenfor en boligblokk på Holmlia blir en familiefar slått med jernstang, murstein og pistol.

Fire unge menn bytter på å slå og sparke, mens mannen holder seg fast i en takrenne og roper «politi, politi». De løfter ham opp etter bena og armene og kaster ham inn i en bygning. Med hodet først.

«Hvis jeg ikke gjør noe nå, kommer denne personen til å dø», tenker en 34 år gammel kvinne som ser det fra vinduet.

Familiefaren løftes inn i en BMW X5, får hette over hodet og kjøres bort.

I to døgn holdes han fanget i en bod.

Orsaken till kidnappningen ska ha varit att mannen misstänktes ha stulit ett parti narkotika. 2018 sköts en ung man på 18 år i Holmlia. Han träffades i forten i vad som tycks ha varit en varningsskjutning.

Mortensrudgjengen

Några år senare, 2019 uppstod en splittring mellan de kriminella i Mortensrud (Mortensrudgjengen) och Holmlia (Holmliagjengen). En våldsam konflikt uppstod. Den tog riktig fart under 2022 och har resulterat i en lång rad skjutningar och mord. Mortensrudgjengen uppskattas bestå av över 30 personer enligt den norska polisen och norsk media.

Det första mordet skedde den 10 januari 2020 i Prinsdal i Oslo då Halil Kara sköts ihjäl på nära håll. Han hade tillsammans med andra personer från Mortensrud överfallit och misshandlat en kriminell från Holmlia. För mordet dömdes 2021 en då 21-årig man till 13 års fängelse. Dessutom dömdes en 22-åring till 11 års fängelse och en 19-åring till 7 års fängelse. Båda två var på platsen för mordet och dömdes för medhjälp till mord. En fjärde man dömdes till ett kortare för att ha kört gärningsmannen till Sverige.

Furuset Bad Boys

En annan gruppering ä ett gäng som kallas Furuset Bad Boys i media. De anses bestå av ett 20-tal personer. De har varit inblandade i flera skjutningar under 2022. De flesta medlemmarna har dömts för en rad grova brott. 2012 utsattes en ledarna i gänget för ett mordförsök. Sju misstänkta personer från Holmliagjengen (tidigare Young Bloods) identifierades men de åtalades aldrig. Först 2020 åtalades en person från Holmliagjenget för mordförsöket.

B-gjengen

B-gjengen är ett annat gäng i Oslo. Gänget har i alla fall funnits sedan 1990-talet och har sitt ursprung i den pakistanska miljön i Oslo. En ledande familj i grupperingen är flera bröder från familjen Rasool. Gänget är känt för flera brott kopplade till försäljning av narkotika, torpedaffärer, våld och mord.

Bröderna Rasool har dömts en mängd gånger för olika brott. Zahid Rasool 19 gånger, Yassir Rasool 13 gånger, Abbas Rasool (Ghulam Abbas) nio gånger och Shahid Rasool 8 gånger. En av bröderna i familjen tycks alltid ha försörjt sig på ett legalt arbete och Abbas har numera lämnat kriminaliteten. Han har dessutom skrivit en bok om sitt liv, Gudfaren, vilken kom ut 2022.

Den 8 januari 2001 sköts och dödades en man med anknytning till A-gjengen i Tøyen, Oslo. Khuram Shabbir Malik dömdes till 12 års fängelse för mord och Shahid Rasool (1982) dömdes för hot i samma fall.  Mellan 2007 och 2010 satta Shahid Rasool häktad i Brasilien som misstänkt för penningtvätt och organiserad brottslighet. Han dömdes år 2011 till 13 års fängelse. I samma rättegång dömdes även Trygve Kristiansen till 18 års fängelse för samma brott.

Våldsamma konflikter

Fyra medlemmar i B-gjengen var under många år misstänkta för ett mord på Hung Quoc Nguyen och ett mordförsök i Sandaker i februari 2004, men polisen lade ner ärendet 2012. De misstänkta var Abbas Rasool, Shahid Rasool och Yassir Rasool samt en man till. Skjutningen sågs som den del i den dåvarande konflikten mellan A-gjengen och B-gjengen. Den man som skadades i skjutningen var medlem i A-gjengen.

B-gjengen var inblandat i en skottlossning på Aker Brygge den 20 augusti 2006, där den då utpekade ledaren, Alex Ruiz Fuica, för det kriminella gänget Young Guns sköts ner och skadades svårt. I början av september samma år greps tolv personer med anknytning till gänget av polisen av olika anledningar i en samordnad aktion. I mars 2007 sköts Ghulam Abbas utanför sitt hem i Granstangen, i Furuset. Han överlevde. Den som sköt var Alex Ruiz Fuica som dömdes till 12 års fängelse för mordet.

År 2008 åtalades flera  bröder ur Rasool-familjen i Oslo för inblandning i organiserad brottslighet, i enlighet med den norska antimaffialagstiftningen. De förnekade själva att de på något sätt skulle utgöra nån maffiafamilj, men polisen ansåg att de var ledare för det kriminella nätverk i Oslo som går under namnet B-gjengen. Även deras föräldrar åtalades. Flera av bröderna dömdes i rättegången som var kopplad till penningtvättsärendet i Brasilien. Ghulam Abbas släpptes ur fängelset 2010 och har numera lämnat kriminaliteten. Har arbetar numera som ungdomsledare.

B-gjengens främsta rivaler var under lång tid A-gjengen. A-gjengen bytte namn till Fraksjonen efter att de slutit fred med B-gjengen. Detta efter att B-gjengen nästan besegrat A-gjengen i ett gangsterkrig. Även Furuset Bad Boys anses ha varit allierade med B-gjengen. Idag existerar inte B-gjengen längre.

Young Guns

Kriminell gruppering i Oslo med bas i den pakistanska exilmiljön. Gänget existerade redan på 1980-talet och uppgavs ha mellan 40 och 50 medlemmar år 1988. Genom flera splittringar strax därefter när det som kom att kallas A-gjengen och ett annat gäng som kallade sig Killers bröt sig ur så minskade Young Guns storlek. 2006 beräknas antalet medlemmar ha varit cirka 30 och två år senare cirka 40.

Personer som anses ha varit ledande personer i Young Guns är Shahid Rasool (ska inte förväxlas med den mycket yngre namnen i B-gjengen),  Mohammad Akhtar Raja, Arfan Qadeer Bhatti,  Mohammed Javed (Jeddi) och Alex Ruiz Fuica. Denne Shahid Rasool hörde till de personer som bröt sig ur och bilda A-gjengen på 1990-talet.

Arfan Qadeer Bhatti dömdes 1998 till 1 och ett halvt års fängelse och 3 års förvaring för att ha skadskjutit en person. Han rymde från straffet och uppehöll sig i Pakistan under en tid. 2011 greps han i Oslo igen. Personen som skottskadades vid tillfället mördades i Sverige senare samma år. Han blev också misstänkt i samband med skjutningen i Sandaker 2004 liksom vid ett mordförsök i Sognsvann samma år men avskrevs från misstankarna i bägge fallen. Bhatti har senare blivit en känd norsk islamist och deltagit flera terroristdåd i Norge.

Flera bröder ur en släkt som heter Raja blev misstänkta för en skjutning av en ledande medlem i A-gjengen på Gradermoen år 2003. De menade dock att de var helt oskyldiga. I norsk media har släkten Raja beskrivits som en kriminell klan-familj med kopplingar till Young Guns. Överhuvudet i familjen Raja var länge Mohammad Akthar Raja. En av hans söner dömdes till 5 års fängelse för mordförsöket på Arshad Mamood.

Inte heller Young Guns existerar idag.

A-gjengen (Fraksjonen)

A-gjengen skapades på 1990-talet genom en utbrytning ur Young Guns. En av de personer som var med och bildade A-gjengen var den äldre Shahid Rasool som tidigare varit en ledande person i Young Guns. Shahid Rasool den äldre hamnade i fängelse 1997. Han kom ut ur fängelset år 2010 och har numera lämnat brottsligheten bakom sig. Efter 1997 tycks istället Zia Anwar ha varit en ledande person i A-gjengen fram till att han mördades 2004.

Den 8 januari 2001 sköts och dödades en man med anknytning till A-gjengen i Tøyen, Oslo. Khuram Shabbir Malik dömdes till 12 års fängelse för mord och den yngre Shahid Rasool (1982), båda från B-gjengen, dömdes för hot i samma fall. Den yngre Shahid Rasool är inte alls släkt med den äldre Shahid Rasool.

2003 blev Arshad Mahmood som då ansågs vara ledande A-gjengen skjuten i huvudet på Gardermoens flygplats. Han överlevde dock. Han hade tidigare tillhört Young Guns i likhet med den äldre Shahid Rasool. Flera bröder ur en släkt som heter Raja blev misstänkta för skjutningen. De menade dock att de var helt oskyldiga, I norsk media har släkten Raja beskrivit som en kriminell klan-familj med kopplingar till Young Guns. En av bröderna dömdes till 5 års fängelse för mordförsöket på Arshad Mamood.

I februari 2004 sköts Hung Quoc Nguyen ihjäl en skjutning  i Sandaker i februari samtidigt som en man skadades. Mannen som skadades anses ha varit medel i A-gjengen.

Gänget var i likhet med Young Guns och B-gjengen också inblandade i skjutningen på Aker bygge år 2006.

Rivaler

A-gjengens främsta rivaler var under lång tid B-gjengen. A-gjengen bytte namn till Fraksjonen efter att de slutit fred med B-gjengen. Detta efter att B-gjengen nästan besegrat A-gjengen i ett gangsterkrig. Både A-gjengn och Young Guns anses ha haft och har eventuellt fortfarande god kontakter med företrädare för den pakistanska staten. Efter fredsavtalet kallades A-gjengen för Fraksjonen.

Förutom de personer som redan nämnts var Arash Shariati också en ledande person i A-gjengen. Även han tillhörde ursprungligen Young Guns. Han tycks ha lämnat gänget och gängkriminaliteten kring år 2008. Fraksjonen finns inte idag.

Tveitagjengen

Tveitagjengen var ett kriminellt gäng med bas i stadsdelen Tveita i Oslo mellan mitten på 1980-talet och fram till 2010-talet. Kring år 2000 beräknades de ha cirka 50 medlemmar. De var främst kända för att ha sysslat med rån av olika slag. En av deras mest kända medlemmar och ledare var Bjørn Arild Skjørsæther (Bønna) som var känd som en mycket våldsam torped. Han mördades 1993 av sin egna, närmare bestämt av Tom Sigolsen som blev frikänd i rätten då han sköt i självförsvar då Bønna uppsökt honom i syfte att döda honom.

Flera av gängets medlemmar deltog i planläggningen av det välkända NOKAS-rånet som genomfördes ihop med den svenska Albanligan (Naserligan) och David Toska. En av dem som förberedde rånet var William Ellingsen (föddes som William Torstein Åsheim).

Konststölder

Ellingsen deltog också i stölden av Munch-tavlan Skriet år 1994 tillsamman med Pål Enger som också anses ha varit medlem i Tveitagjengen. Frikändes dock i högre instans. Ett annat rån han deltog i var rånet mot Kreditkassen på Fornebu flygplats 1998 och sprängningen av en bankbox på Bryn i Oslo i september 2001. Mördades 2004 på en fest i stadsdelen Frogner. Även mördaren var från Tveitagjengen.

En annan medlem i Tveitagjengen som deltog i stölderna av Munchtavlorna Skriet och Madonna var Peter Tharaldsen. Dessutom utförde han ett rån mot DnB på Aker brygge tillsammans med Daniel de Linde från den nazistiska gruppen Boot Boys och Bandidos-ledaren Lars Harnes.

Andra medlemmart i gänget var Jan Kvalen, Stig Millehaugen, Tonny Caspersen, Trond Ron Jarle Horgen och Petter Rosenvinge. Jan Kvalen fungerade som indrivare för Tveitagjengen.

Svenskeligaen

Svenskeligaen var ett gäng som delvis bestod av svenskar som arbetade i Oslo som dörrvakter men i huvudsak sysselsatte sig med att vara indrivare och livvakter för kriminella grupperingar. De hamnade år 2000 i en våldsam konflikt med Jan Kvalen och Tveitagjengen.

Konflikten slutade med att Kvalen misshandlades och dessutom vid ett annat tillfälle utsattes för ett mordförsök där han blev skjuten i ryggen. Han lämnade därefter den kriminella miljön. Jan Kvalens högra hand i indrivningsverksamheten, Eivind Johansen, blev en kort tid därefter skjuten och dödad. Han sköts i lokaler som tillhörde mc-gänget Untouchables MC. Svenskeligaen stod som segrare i konflikten.

Svenskeligaen sysslade också med indrivning, beskydd, utpressning, penningtvätt och insiderhandel (i förbindelse med bolaget Pareto). De var verksamma under 2000-talets första decennium. Några kända personer i grupperingen var Richard Bohlenius och Geir Spanien. Den sistnämnde drev ett vaktbolag och dömdes 2004 för ett brott som var kopplat till mordet på William Engelsen från Tveitagjengen.

Hells Angels MC

Etablerades på 1990-talet i Norge, först i Trondheim och senare i Oslo. 1996 skadades Bandidosmedlemmen Lars Harnes vi en skjutning på flygplatsen Fornebu. I juni samma år sköts Bandidosmedlemmen Jan Krogh Jensen (Face) ihjäl i Nedre Eiker. Det är en del av våldsdåden som äger rum inom ramen för det stora nordiska mc-kriget. I juni 1997 exploderade en bomb i Bandidos-lokalen i Drammen. En kvinna som gick förbi utanför dödades. En tid senare slöts ett fredsavtal mellan Bandidos MC och Hells Angels MC i Norden.

År 1998 dömdes HA-ledaren i Oslo, Torkjel Alsaker (Rotta), för skjutningen på Fornebu. 2001 dömdes 7 medlemmar i Screwdrivers MC i Hamar för Drammen-bomben. Två av dem erkände och de andra dömdes mot sitt nekande. En av dem har senare fått sin dom ogiltiförklarad av Europadomstolen. År 2003 dömdes Alsaker till 16 års fängelse för medverkan i bombdådet i Drammen.

Hells Angels MC har stått nära Young Boys och senare A-gjengen.

Bandidos MC

Etablerades på 1990-talet i Norge. Deras medlem Lars Harnes skottskadades på Fornebu 1996. Hahn har också deltagit i ett rån mot DnB på Aker brygge tillsammans med med Daniel de Linde från den nazistiska gruppen Boot Boys och Peter Tharaldsen från Tveitagjengen.

Outlaws MC

Också Outlaws MC etablerades på 1990-talet i Norge, närmare bestämt 1995. 1997 sköts Outlaws Europa-president Tore Holm Hansen (Henki) i foten och hans livvakt i bröstet. Skyttarna var från Untouchables MC i Oslo.

Coffin Cheaters MC

2004 fick Coffin Cheaters MC sin första medlemsklubb (chapter) i Norge. Medlemmar har gripits för narkotikabrott och alkoholsmuggling.

Satudarah MC

Etablerade sig i Grorud i utkanten av Oslo under 2018.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!