Palestinierna förtjänar stöd men inte Hamas

Hamas är en reaktionär, fascistisk, antisemitisk och islamistisk organisation. Deras aktioner gynnar inte palestiniernas sak utan motverkar i själva verket en lösning av problemen i Palestina. Tillsammans med staten Israel och dess fascistiska, antimuslimska och extremnationalistiska regering har Hamas skapat en ohyggligt svår sist för det förtryckta palestinska folket.

En situation som i slutändan bara kan lösas genom att två stater skapas eller genom att en gemensam judisk-palestinska stat skapas. Genom sin bosättarpolitik har Israel dock i praktiken gjort en tvåstatslösning nästan omöjligt och den enda lösningen blir därmed en gemensam judisk-palestinsk stat. En sådan finns dock förmodligen inte några som helst möjligheter att få till stånd på mycket länge.

Med Hamas agerande och terrordåd mot civila i Israels och Israels agerande med bosättningarna på Västbaken och skapandet av utomhusfängelset Gaza har en sådan lösning gjorts ännu mer avlägsen. Morden på palestinier på Västbanken och terrorbombningarna mot Gaza förvärrar läget ytterligare.

Förtrycket mot palestinierna och Israels ockupation av palestinskt territorium utgör huvudproblemet i Palestina. Därför behöver palestinierna vårt stöd. Mer än nånsin. Hamas måste däremot fördömas och de förtjänar bara förakt och inget som helst stöd.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!