Uppsala – närmare 200 kilo sprängmedel i beslag

Efter en omfattande insats i Uppsala med omnejd under eftermiddag, kväll och tidig natt i tisdags greps och anhölls två personer som  misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse samt grovt narkotikabrott.

I samband med polisens utredningsåtgärder bistod nationella bombskyddet (NBS) polisen. Totalt närmare 200 kilo sprängmedel samt en större mängd narkotika togs i beslag. Beslaget gjordes i Björklinge. Två personer, en man och kvinna i 35-årsåldern, greps av polis under tisdagskvällen. Efter beslut av åklagare anhölls personerna också.

– Det är ett stort beslag av sprängmedel, och vi har i och med detta förhindrat flera potentiella grova våldsbrott och sprängningar, konstaterar Dan Windt i ett pressmeddelande. Han är kommenderingschef för den särskilda händelsen i polisregion Mitt.

Omfattande polisarbete

Arbetet som föranledde polisens insats under tisdagen har varit omfattande och pågår än.

– Vi har nyligen fått en bra preventiv lagstiftning och vi märker därtill att fler och fler människor vänder sig till polisen när de har uppgifter. Vi från polisen har också blivit bättre på att omsätta uppgifter till strukturerad operativ verksamhet. Det i kombination med bra magkänsla och intuition från patruller på fältet har lett fram till detta, säger Dan Windt.

Arbetet fortgår i det här specifika ärendet.

– Vi samarbetar med åklagare som leder förundersökningen och vi kommer att arbeta vidare så långt vi bara kan i åklagarens utredning, säger Dan Windt.

Det är det andra tillfället i år när personer grips med stora mängder sprängmedel. I maj greps en sprängare och två personer som köpt sprängmedel av honom.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!