Bekämpa gängen – hårdare reglering av byggbranschen

I byggbranschen förekommer svartarbete, människohandel, slavarbete, utpressning, våld, byggfusk, momsfiffel och mycket annat. Byggarbetsplatser är alltså väldigt viktiga för den organiserade brottsligheten och deras inkomster. Dessutom kommer de sprängämnen som används av de kriminella gängen från byggarbetsplatser. Gäng som är aktiva i byggbranschen är exempelvis Albanligan, Tjetjenska byggmaffian, Bandidos MC och Hells Angels MC. Men säkerligen många fler kriminella personer och grupperingar från olika håll inklusive polska och litauiska kriminella nätverk.

För att få stopp på tillförseln av sprängämnen till de kriminella nätverken, för att kunna begränsa svartarbete, slavarbete och människohandel med mera behövs det en bättre kontroll och reglering av byggarbetsplatser. Systemet med upphandlingar och arbetskraftsinhyrning i flera led måste upphöra. Det kan faktiskt rakt av förbjudas genom att bara två led underleverantörer i form av arbetskraftsinhyrning får existera. Fler än så ska vara förbjudet.

Huvudentreprenören ska ha det ekonomiska och juridiska ansvaret för alla som arbetar på deras byggen. Dessutom ska de ha det juridiska ansvaret för hanteringen av stöldbegärligt och farligt material på arbetsplatsen. Facket ska ha vetorätt när det gäller vilka företag som får hyras in eller användas som personaluthyrningsföretag.

Genom sådana åtgärder kan kontrollen över vilka som faktiskt finns på en arbetsplats bli bättre. Det minskar risken för oegentligheter av olika slag och minskar risken för stölder. Risken för svartjobb och slavarbete minskar liksom risken för byggfusk, utpressning och annat. Det vore med andra ord en bra åtgärd som skulle slå mot de kriminella nätverken och gängen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!