Omfattande konkurshärva i gruvindustrin

Tre Gällivarebolag försattes i våras och tidig höst i konkurs på grund av uteblivna löner och stora skulder. De hade uppdrag för bland annat LKAB och Boliden såväl som med BDX. Win Industri AB, Euroroc AB och Eurocrane AB var de berörda bolagen.

Eurocrane AB som hade en omsättning på 406 miljoner kronor förra året stod för den största svenska konkursen under september. Ägare av alla de berörda bolagen är Jonny Uvén. Totalt hade företagen cirka 130 anställda och var en av Gällivares största privata arbetsgivare.

Ytterligare två av Johnny Uvéns bolag har begärts i konkurs på grund av uteblivna löner och stora skulder. Det handlar om Euro J Ore AB och Calimec Europe AB. I media kallas de med ett gemensamt namn för Gällivareföretagen. Utöver de nämnda företagen är Uvén också ägare av Calimec Holding AB, Hässels Fastighet AB, Däckproffset i Malmberget AB och firman Calima Wood.

BDX Företagen AB är ett lite större företag med cirka 650 anställda som driver verksamheter inom bygg, logistik och transportsektorerna. Jonny Uvéns företagsgrupp har haft en konflikt med BDX i många år.

Fiffel?

I maj blev Gällivareföretagen utslängda från gruvorna. De har inte betalat räkningar med mera. När allt började utredas framkom det även uppgifter om att maskiner gömts och att företagen försökt skeppa maskiner utomlands. Maskinerna var köpta på avbetalningsplaner med banker och kreditinstitut som långivare eller så var maskinerna leasade. Det var alltså inte betalade ännu eller så ägdes de inte av de aktuella företagen. En del av de leasade maskinerna rapporteras vara försvunna.

Inte heller har några löner till de anställda utbetalats sen maj. Det har gjort att flera fackföreningar begärt 3 av företagen i konkurs.

Uvéns företag anklagas också för att ha plundrat ett företag i Piteå, Robert Bergs Produktionskonsult AB. Det bolagets konkursbo har därför Gällivareföretagen på 48 miljoner kronor. Enligt stämningen ska företagen ha använt ett system där företagen fakturerade varandra för tjänster som aldrig levererades. Dessa fakturor såldes sedan till finansbolag som betalade i kontanter. Enligt stämningsansökan tog Gällivareföretagen pengarna medan skulderna hamnade hos Piteåföretaget. Företagen i Gällivare förnekar dessa anklagelser.

Observera dock att det ännu inte finns några uttalade misstankar om brott i konkurshärvan.

Det är inte första gången företag som ägts av Uvén gått i konkurs. Redan 2015 förklarades J Uvéns Entreprenad & Golv AB i konkurs. Han har också varit den förlorande parten i ett tvistemål om betalning för ett aktieköp.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!