Svensk gängkriminell gripen i Serbien

Svensk polis har tillsammans med polis i Serbien och Montenegro samt Eurojust och Interpol haft en insats där en svensk gängkriminell person greps misstänkt för bland annat omfattande droghandel.

Mannen är en av de personer som svensk polis har jobbat mot i särskilda händelsen Frigg och som har bedömts som högprioriterad att gripa. Polisens internationella samarbete för att lokalisera och gripa honom påbörjades för flera månader sedan.

I samband med gripandet i Serbien har mycket bevisning tagits i beslag och utredningsinsatser har genomförts i både Serbien och Montenegro. Han misstänks ha styrt omfattande narkotikahandel i Sverige från Serbien och Montenegro men även varit involverad i handel av vapen och explosiva ämnen.

Många dömda i Sverige

Flera personer som är kopplade till den nu gripne mannen sitter redan häktade i Sverige och många är även dömda för brottslighet som kan knytas till honom. En process för att få honom utlämnad till Sverige har inletts.

– Det är viktigt att visa att man som gängkriminell inte kan känna sig trygg någonstans, säger Hanna Paradis, kommenderingschef för den särskilda händelsen Frigg.

– Vi har förmågan att spåra upp dem och vi ser till att gripa dem, även om de bedriver sin kriminalitet från andra länder. Vi har bra samarbete med Åklagarmyndigheten, utländska polismyndigheter och i det här fallet även Eurojust och Interpol.

Vem det kan rör sig om är ännu inte känt. Men det kan handla om nån person som är knuten till konflikten i Nätverk Foxtrot. Flera med bakgrund i det forna Jugoslavien är iblandade i den konflikten. Men det skulle också kunna röra sig om någon med koppling till Dalennätverket då flera från detta nätverk länge uppehållit sig i Balkanländer. Men det kan förstås röra sig nån annan person från nåt annat kriminellt nätverk.

Läs mer:

PS.2023-10-28, Det verkar som om den i Serbien gripne mannen heter Vanja Mijic. Han är misstänkt för en stor mängd grova narkotikabrott. Bland annat i Skövde, Vänersborg, Åkersberga, Södertälje och Sundbyberg. Dessutom för vapenbrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva vätskor i Åkersberga. Han är kopplad till Nätverk Foxtrot (Rawa Majid).

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!