Dom i mål om försök till mord, rån och narkotikabrott

Tingsrätten har meddelat dom i ett mål där sju personer varit åtalade för grov brottslighet. En av huvuddelarna i rättegången har handlat om en händelse den 2 december 2022 där en person avlossade sju skott inne i en restaurang i Visättra, Huddinge. I restaurangen befann sig många personer.

Två personer träffades av skotten och drabbades av allvarliga fysiska skador. Andra personer som befann sig inne i restaurangen utsattes för livsfara när gärningspersonen avlossade skott i deras riktning. Tingsrätten har frikänt de två åtalade avseende den del av målet som har gällt en skjutning i en restaurang i Huddinge den 2 december 2022.

En annan del av målet har handlat om påstådda brott på Ekerö i januari 2023. I den delen har tingsrätten dömt en person för grovt narkotikabrott, två personer för rån, och tre personer för försök till grovt narkotikabrott. Flera av de åtalade har dömts för annan grov brottslighet som skett vid andra tillfällen.

Visättra

Två personer, Kent Berntsson och Anth0ny P*mbe, åtalades för försök till mord, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och grovt vapenbrott. Utredningen har bestått av ett omfattande material. Många omständigheter kring brottet har klarlagts. Utifrån bland annat övervakningsfilmer har det kommit fram att skytten anlände i bil till brottsplatsen. Skytten gick ensam in i restaurangen, avlossade skotten och lämnade platsen i samma bil.

Flyktbilen har påträffats och i den har det säkrats vissa spår från de åtalade personerna. Det vapen som har använts har också påträffats. Vidare har tingsrätten utifrån främst uppgifter som polisen lämnat och genom övervakningsfilmer från platsen vid brottet dragit slutsatserna att brottet har skett inom kriminella grupperingar i området och att de egentliga måltavlorna hade lämnat restaurangen vid brottstidpunkten.

– De personer som har drabbats av brottet har varit utan skuld och de har befunnit sig på fel plats vid fel tillfälle. Det har varit tydligt under huvudförhandlingen vilken traumatisk upplevelse de har varit med om och vilka svåra konsekvenser brottet har fått för dem. Ur målsägandenas perspektiv är det givetvis en besvikelse att ingen person har blivit dömd för brottet, säger rådmannen Beatrice Blylod, i ett pressmeddelande.

Domar

Tingsrätten fann att de åtalade personerna sympatiserade med den kriminella gruppering, Flemingsbergsnätverket, som hade motiv till att begå brottet. Det har beträffande en av de åtalade personerna också kommit fram vissa besvärande omständigheter. Exempelvis att han var delaktig i att hämta flyktbilen samma dag som brottet ägde rum.

Vidare har en närstående till honom också pekat ut honom som delaktig i brottet utifrån vad den åtalade själv har uppgett. Den åtalade personen har också samma dag i en chattkonversation skrivit att han letat efter ett vapen, dock inte samma vapen som sedan användes vid brottet. Båda de åtalade personerna har också kunnat knytas till tidigare ha använt den portabla WIFI-enheten som har följt med flyktbilen vid brottet.

För den ena av de åtalade personerna har det alltså kommit fram ett antal omständigheter som med viss styrka talar för att han varit inblandad i brottet. Han har dock inte kunnat knytas till brottsplatsen och det finns utrymme för andra alternativa förklaringar till de besvärande omständigheterna.

– De bevis som har presenterats har varken var för sig eller sammantaget medfört att åklagaren har nått upp till det höga beviskrav som gäller. Det har medfört att personen har frikänts. När det gäller den andra åtalade personen bedömer tingsrätten att den bevisning som har presenterats mot honom har varit ännu svagare. Därför har han också frikänts, förklarar rådmannen Beatrice Blylod.

Båda de åtalade i denna del frikändes alltså.

Ekerö

En annan del av rättegången har handlat om olika händelser som har inträffat mellan den 15–16 januari 2023 på Ekerö. Samma personer som har åtalats för brottet på restaurangen åtalades även i den här delen, tillsammans med fem andra personer. De åtalade i denna del var Furkan Kücükgöl (använde aliaset Benzema i chattarna som målet bygger på), Kent (Valdemar) Berntsson, Mon#r Jaf*r, Tomas Jacobsen, Anth0ny P*mbe, Ismail Tuncer och Yous#f Ish@k.

Utredningen har visat att en transportör av narkotika, Ismail Tuncer, fick i uppdrag att hämta narkotika hos en person på Ekerö, hos den så kallade lagerhållaren, Tomas Jacobsen. Genom information från chattar som har påträffats i de åtalade personernas telefoner har det kommit fram att en person som deltog i chatten mellan uppdragsgivaren och transportören har förmedlat uppgiften om den förestående narkotikatransporten till några av de åtalade personerna.

Syftet var att transportören skulle rånas på narkotikan i samband med överlämningen. Utifrån chattarna har det klarlagts att en grupp personer har förberett sig på att råna transportören. Två av de åtalade personerna i den här delen har följt efter transportören i syfte att råna honom vid överlämningen på Ekerö. Det mesta tyder dock på att Tuncer var införstådd med att han skulle rånas och att den som skulle luras på narkotikan var den tilltänkta mottagaren Ismail Abdo (dr Phil).

Ute på Ekerö samlades en grupp av personer med detta syfte. Det skedde ingen överlämning av narkotika och inte heller något rån av transportören. Däremot utsattes lagerhållarens anhöriga för ett rån av flera personer. Furkan Kücükgöl, Kent (Valdemar) Berntsson, Mon#r Jaf*r och Anth0ny P*mbe åtalades för detta rån. Två av dem dömdes. De övriga frikändes då det inte har klarlagts att de har varit inblandade. Uppdragsgivaren för transportören såväl som för rånarna var Rawa Majid.

Narkotikabrott

Den person som skulle hämta narkotikan, Ismail Tuncer, dömdes för försök till grovt narkotikabrott. Utredningen har visat att lagerhållaren Tomas Jacobsen förvarade en stor mängd narkotika, men att han gömde undan narkotikan i skogen samtidigt som hans anhöriga blev utsatta för rån. De personer som har dömts för rånet har också dömts för att de har försökt att skaffa narkotikan. Jacobsen dömdes för att ha innehaft och förvarat narkotikan.

Även om något narkotika inte har hittats har det klarlagts att han hade den stora mängd narkotika som åklagaren har påstått vid det här tillfället. Åklagaren har även påstått att andra brott har begåtts på Ekerö vid tidpunkten, men det har inte kunnat klarläggas.

Den planerade blåsningen som Rawa Majid låg bakom kan ha varit det som utlöste den interna konflikten i Foxtrot-nätverket.

Övrigt

Några av de åtalade personerna, som Mon#r Jaf*r, Kent Berntsson och Furkan Kücükgöl, har i andra delar som rättegången behandlade dömts för annan grov brottslighet. Däribland grova vapenbrott och grova narkotikabrott.

De som har dömts för brott har samtliga dömts till fängelsestraff mellan 1,5 år och 6,5 år.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!