Dom i det så kallade swishlistemålet

Sundsvalls tingsrätt har meddelat dom mot 24 personer i mål rörande olika händelser. Åtalen har bland annat gällt försök till mord och förberedelse till mord i Sundsvall. Påföljderna sträcker sig från ungdomsvård till elva års fängelse. Fyra personer friades. De åtalade anses alla tillhöra sundsvallsgrenen av Nätverk Foxtrot medan målsägarna tillhör sundsvalldelen av Dalennätverket.

Skjutning i Bosvedjan den 2 december 2022

Den 2 december 2022 avlossades skott mot tre personer i Bosvedjan, varav en träffades. Sex personer var åtalade för delaktighet. Tingsrätten fann det inte styrkt vem som skjutit eller vilka som i övrigt medverkat. Åtalet ogillades därför.

Däremot fälldes tre personer för grovt vapenbrott i anledning av fotografier som hittats i en mobiltelefon. Bilderna föreställde maskerade personer som poserar med en automatkarbin. Två personer dömdes till ungdomsvård och den tredje till två års fängelse. Målsägande i detta fall var Zak@r#a Ch#hi (Zacke). Han har kopplingar till Dalennätverket i Stockholm.

Dömda
  • 16-åring, ungdomsvård för grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.
  • 16-åring, ungdomsvård för grovt vapenbrott.
  • Al*j@ndro Lj?ng, 2 års fängelse för grovt vapenbrott.
Sprängning av termosbomber i Nacksta den 21-23 januari

Nio personer åtalades för två försök att spränga en termosbomb på en balkong i Nacksta den 21-23 januari 2023. Tingsrätten har inte funnit det styrkt att det funnits uppsåt att döda, men dömde för försök till allmänfarlig ödeläggelse samt förberedelse och medhjälp till detta brott.

Personen som utförde det första försöket dömdes endast för hantering av termosbomber och elsprängkapslar. Invändningen om att han inte hade för avsikt att spränga bomben är inte motbevisad.  Sju personer dömdes till påföljder mellan sluten ungdomsvård ett år till fängelse elva år. personen som fick 11 års fängelse dömdes även för vapnen på Södermalm.

Målsägande i dessa fall var flera personer med kopplingar till Dalennätverket som exempelvis Y0?sif W@fi.

Dömda
  • 18-årig man, 1 års sluten ungdomsvård för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse, narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
  • Em#l Brunm@rk*r, ett års fängelse för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.
  • J#tt@korn M*es?p, fängelse i 2 år och 3 månader för brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
  • 18-årig man, sluten ungdomsvård i 1 år och 3 månader för försök till allmänfarlig ödeläggelse, narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.
  • 18-årig man, 1 år och 8 månaders sluten ungdomsvård för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.
  • Moh@m@d Sh#ch Khal#l, 1 år och 6 månader i fängelse för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse
  • Om@r Sh@bkaj#, fängelse i 1 år för medhjälp till försök till allmänfarlig ödeläggelse
Vapentillslag på Södermalm den 26 januari

26 januari 2023 greps en person med en automatkarbin och en pistol på Södermalm i Sundsvall. I anslutning fanns ytterligare personer, vara en hade handskar samt tejpade jackärmar och byxben, samt en bil. Vidare togs cirka 700 gram kokain i beslag.

Tingsrätten dömde för förberedelse till mord, medhjälp till förberedelse till mord, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott. Tretton personer åtalades, nio fälldes. Påföljderna löper från sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader till elva års fängelse. Personen som fick 11 år dömdes även för termosbomberna i Nacksta.

Dömda
  • 22-årig man, 4 månaders fängelse för narkotikabrott.
  • Ismael Allaham, 4 års fängelse för grovt narkotikabrott. Ska utvisas.
  • Matilda Fält, fängelse i 4 år och 6 månader för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.
  • Jasem Khaled Hasan, fängelse i 3 år och 6 månader för förberedelse till mord, grovt vapenbrott och ringa narkotikabrott.
  • M0ut@Z K0uk*h, fängelse i 2 år för grovt narkotikabrott
  • Omid Mosavi, 5 års fängelse för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Ska utvisas.
  • Sandra Söderstedt, fängelse i 7 år för förberedelse till mord och grovt narkotikabrott.
  • Hubert Viklund, 5 års fängelse för förberedelse till mord och grovt vapenbrott.
Övriga dömda eller frikända

En person vid namn Soran Mirzai dömdes för både termosbomberna och vapnen. Han kommer ursprungligen från Stockholmsområdet där han tillhörde Dalennätverket. Under sin tid so ansvarig för försäljning till Sundsvall bytte han sida till Foxtrot-nätverket. Därefter satte han igång en lokal våldsvåg för att försöka göra sig av med de personer som häll fast vid kontakterna med Dalennätverket. Dessutom dömdes en ung kvinna för ett mindre brott.

  • Soran Mirzai, fängelse i 11 år för förberedelse till mord, försök till allmänfarlig ödeläggelse, givande av muta, grovt narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Ska utvisas.
  • 19-årig kvinna, 1 månads fängelse för främjande av flykt

4 personer frikändes helt.

Förundersökningen i ärendet har blivit känd för den så kallade Swishlistan med namn på 100-tals Sundsvallsbor. Den allmänna uppfattningen är att det handlar om personer som köpta narkotika från det kriminella gänget.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!