Björn Rosengren straffad av Finansinspektionen

Björn Rosengren är styrelseordförande i iZafe Group AB. Det innebär att han är förhindrad att, direkt eller indirekt, handla med bland annat aktier utgivna av iZafe Group inom 30 dagar före offentliggörandet av en delårsrapport eller en bokslutskommuniké. Den 25 augusti 2023 offentliggjorde iZafe Group sin halvårsrapport för perioden april–juni 2023. Bolaget är noterat på Nasdaq First North Growth Market (First North).

Av utredningen i ärendet framgår att en del transaktioner i aktien genomfördes genom ett bolag som Björn Rosengren är verklig huvudman för och styrelseledamot i. Han utför således ledningsuppgifter och beslutar i frågor som rör den löpande förvaltningen i detta bolag. Han bedöms av Finansinspektionen således ha genomfört transaktionerna indirekt för egen räkning.

De aktuella transaktionerna genomfördes den 14 augusti 2023. Transaktionerna gjordes alltså inom 30 dagar före offentliggörandet av bolagets halvårsrapport för perioden april–juni 2023. De stod därmed i strid med handelsförbudet.

Finansinspektionen dömde ut en sanktionsavgift för överträdelsen på 30 000 kr. Det är alltså vad Björn Rosengren ska betala. En förhållandevis liten summa då Finansinspektionen bedömde att överträdelsen inte var allvarlig. Rosengren har själv sagt till Finansinspektionen att köpet var ”ett rent misstag”. Dessutom att han ”är medveten om att han brustit i sitt ansvar.”

Styrelseposter och bolag

Björn Rosengren är huvudman för 5 bolag varav han är helägare för ett, Björn R. Rosengren AB med dotterbolaget Rosengren & Rosengren Invest AB. Han är också huvudägare i Priority Group AB och delägare i Wonderboo AB, Locus Infra AB och Stadsfinans Management Sverige AB.

Utöver detta är Rosengren också aktiv som styrelseproffs med en mängd olika styrelseuppdrag. Bland annat är han styrelseordförande i fastighetsbolaget AB Fastator som just nu figurerar i media efter anklagelser som eventuella olagligheter som kan ha gjorts av företagets VD Joachim Kuylenstierna. Dessutom ska Kuylenstierna har varit utsatt för utpressning.

Huvudägare i iZafe Group AB är Patrik Björn via Gästrike Nord Invest AB som innehar 16,72% av kapitalet och 16,37% av rösterna. Näst störste ägare är Stefan Wård med 9,13% respektive 8,94%. Förutom Rosengren består styrelsen av Richard Wolff, Göran Hermanson, Bosse Johansson och Magnus Engman.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!