Dom för narkotikasmuggling i Dalarna

Totalt smugglades 38 kilo amfetamin med post till Dalarna och Gävleborg. Bara 17 kilo som hittills tagits i beslag. De som slog larm om smugglingen var Tullverket som kontrollerat en försändelse till Mora i slutet av år 2022. Detta ledde till en vidare utredning. Totalt 10 personer dömdes för inblandning i narkotikaaffärerna i Falu tingsrätt den 17 november.

För de åtta kilo amfetamin som smugglades till Mora den 11 november 2022 dömdes två män till fängelse. De heter Ulf Lundb*rg och Dani*l R0ckmyr. Narkotikan beslagtogs.

Den 17 november ankom ett paket med 8,1 kilo amfetamin till Söderhamn. Tullverket hann aldrig stoppa denna försändelse, varför den inte finns i beslag. För detta dömdes Jimmy Grääs till 3 års fängelse för grovt narkotikabrott och narkotikabrott. Camilla Forsberg dömdes för grovt narkotikabrott till 3 års fängelse.

Under den fortsatta utredningen hittades ett paket som skickades till mottagare i Säter. Paketet innehöll 9,8 kilo amfetamin och beslagtogs av tullen. Två män dömdes för detta brott. Daniel Andersson till 2 års fängelse samt förverkande av 8 månaders villkorlig frigivning för bland annat  försök till grovt narkotikabrott, narkotikabrott och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Dani*l B*rgström till 2 års fängelse för medhjälp till försök till grovt narkotikabrott.

Organisatör och kurirer

Spåren i utredningen ledde vidare till Rättvik. En 37-årig man som var den som organiserat beställningen av narkotikan greps. Hans namn är Niklas Lönnroth och han dömdes till 8 års fängelse för grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

I samband med den fortsatta utredningen greps också två narkotikakurirer från Falun respektive Sundsvall. Andreas Fogelstrand och J#mmy B0ström. 2 kilo amfetamin och 2 kg kristall (3-CMC) hittades hemma hos Fogelstrand vid husrannsakan.

J#mmy B0ström fick 1 års fängelse för brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål samt narkotikabrott. Han erkände brott. Andreas Fogelstrand dömdes till 5 år och 6 månaders fängelse för grovt narkotikabrott i 1 fall och narkotikabrott i 3 fall. Han erkände vissa av gärningarna. Fogelstrands sambo/fru Emelie Sundberg dömdes till 4 år och 6 månader i fängelse för grovt narkotikabrott och flera fall av narkotikabrott.

Dessutom dömdes ytterligare två personer dömts till bland annat skyddstillsyn och dagsböter.

Läs mer: