Skärpt straff för mordet i Orminge 2022

I juli 2022 kidnappades en 17-årig pojke av två maskerade personer och kördes till ett skogsområde i Orminge i Nacka. Där sköts han i huvudet med ett automatvapen (en kulsprutepistol). Han knivhöggs även flera gånger. Senare hittades han av förbipasserande personer. I maj 2023 åtalades sju personer för inblandning i dådet. Ingen dömdes för att ha utfört mordet. Däremot dömdes flera för medhjälp.

Bonjad Sadiq, fick 13 års fängelse i tingsrätten. Enligt tingsrätten ska han ha gett en 14-åring uppdraget att leverera automatvapnet till personen som mördade pojken i skogen. 20-åringen dömdes även för misshandel och utpressningsförsök mot den 14-årige pojken.

Malcon Almsén dömdes av tingsrätten till åtta års fängelse för att ha varit med och köpt en bil som användes vid brotten. Två 16-åringar som lurade pojken till skogen dömdes till ungdomsvård.

Nu har hovrätten skärp straffen för två av de dömda. Bonjad Sadiq fick 14 års fängelse, dvs en ökning med ett år. Han dömdes för anstiftan av medhjälp till mord. Även Malcon Almsén fick ett strängare straff i hovrätten, en ökning på mer än 2 år i fängelse. Han dömdes till tio år och tio månaders fängelse . Detta då hovrätten ansåg att han tagit större del i händelseförloppet än vad tingsrätten ansåg. Almsén dömdes precis som i tingsrätten för medhjälp till människorov och medhjälp till mord.

I sin dom konstaterade hovrätten också att mordet på pojken var gängrelaterat och föregicks av noggrant planerande. Alla de dömda anses tillhöra Älvsjönätverket och mordet var sannolikt en intern uppgörelse.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!