De nya gödselfabrikerna

Som en del i den tekniska utvecklingen för att minska användningen av fossila bränslen och dessutom minska behovet av import av konstgödsel ska utvinningen av fosfater från gruvslagg och restprodukter från järnmalmsbrytning öka. Dessutom finns även andra projekt för att tillverka fossilfri kvävegödsel och fossilfri kaliumgödsel

Fosfatgödsel

Det finns flera fosfatprojekt i Sverige där de största är att öppna en brytning av en ny malmkropp i Kiruna samt bygga en fabrik i Luleå för att utvinna fosfater ur gruvavfallet. De som ska utöka gruvbrytningen och anlägga fabriken i Luleå är LKAB. Förutom fosfater ska anläggningen också utvinna sällsynta jordartsmetaller, fluor och gips ur gruvavfallet. Fabriken beräknas ge 500 arbetstillfällen när den är klar och i drift vilket uppges ska vara 2027.

Liknande projekt finns också i Grängesberg, Blötberget och Håksberg i Bergslagen men de har inte kommit lika långt. De företag som är aktiva där är Gränges Exploration Holding AB (Grangex) och Nordic Iron Ore AB. Fosfater används för tillverkning av fosfatgödsel.

Kvävegödsel

I Luleå ska det dessutom anläggas en fabrik som ska tillverka vätgas och ammmoniak såväl som gödsel. Fabriken som ska byggas av det spanska företaget Grupo Fertiberia beräknas få 500 anställda när den är klar och i produktion. Den planeras vara klar 2026. Ammoniak används om råvara i en mängd olika kemiska processer, till elektrobränslen och för tillverkning av kvävegödsel.

Kaliumgödsel

I ett par andra projekt planerar Cinis Fertilizer AB produktion av gödsel i Örnsköldsvik, Skellefteå och Borlänge. De planerar att tillverka kaliumgödsel (kaliumsulfat) från bland annat restprodukter från Northvolts planerade batterifabriker i Borlänge och Skellefteå samt från BASF:s produktionsanläggning för elbilsbatterier i Finland. I fabriken i Örnsköldsvik ska restprodukter från skogsindustrin användas. Förutom kaliumgödsel kommer anläggningarna att producera vanligt salt (antriumklorid) som biprodukt.

Cinis Fertilizer AB ägs idag av i huvudsak av tre privatpersoner, Jakob Liedberg (36,4%), Roger Johansson (19,3%) och Thomas Ranje (15,5%).

Läs mer: