Matbudsföretag är stora fuskare

Nio av tio av Skatteverkets utredningar av företag som erbjuder matleveranser har lett till beslut om skattehöjningar. Den genomsnittliga höjningen ligger på en miljon per utredning och över hälften har även fått skattetillägg. Sammanlagt handlar det om 77,7 miljoner.

I en pågående kontrollinsats har Skatteverket hittills avslutat 74 utredningar av företag som erbjuder hemleveranser av restaurangmat. Utredningarna har resulterat i ytterligare 170 ärenden där företrädare och anställda beskattats. Arbetet fortsätter och i nuläget pågår ett 30-tal utredningar.

87% av alla utredningar har lett till ändring av skatter eller avgifter. 30% av utredningarna har lett till höjda arbetsgivaravgifter på grund av oredovisade löner. I 70% av fallen har inkomstskatten höjts och i samtliga avslutade utredningar har skattetillägg tagits ut.

– Eftersom uppläggen består av flera olika aktörer blir det lite som att nysta i ett garn, en upptäckt leder till nästa, säger Caroline Wald i ett pressmeddelande. Vi hittar nya aktörer värda att utreda allt eftersom. Wald är kontrollsamordnare på Skatteverket.

Under pandemin exploderade marknaden för hemleveranser av mat från restauranger. Unga män på cykel eller moped med stora lådor på ryggen är en vanlig syn på gatorna i Sveriges storstäder.

Oredovisade löner

Priset för hemleverans är lågt. Det ligger vanligen på cirka 40-50 kronor. Det ska räcka till lön, sociala avgifter, moms och andra omkostnader. Uppläggen som används är ofta avancerade. Det finns ett plattformsföretag som äger appen och som kan ha sitt säte utomlands. Vidare ingår ofta ett lager av mellanhänder, som anställer eller kontrakterar matbuden.

– Våra farhågor att det förekommer mycket fel i branschen visar sig stämma, säger Caroline Wald. De vanligaste felen är oredovisade intäkter, oredovisade löner och arbetsgivaravgifter, momsfusk och bristande bokföring. Men vi ser också tecken på utnyttjande av människor med svag ställning på den svenska arbetsmarknaden.

Kontrollerna visar att en majoritet av dem som levererar maten kommer från länder utanför EU. En del saknar rätt att vistas och arbeta i Sverige, de är särskilt sårbara för exploatering.

– Vi misstänker att det förekommer en hel del felaktigheter kring identiteter. Ett exempel är att flera av matbuden loggar in i appen med en annan persons identitet, som på så sätt kan användas av flera. De som lånar ut sina identiteter är ofta personer med rätt att arbeta i Sverige, inte sällan tar de betalt av dem som lånar deras inloggning. I slutändan blir det ännu mindre kvar till den som faktiskt trampar ut med maten.

Brott

I en stor andel av utredningarna har Skatteverket gjort brottsanmälningar. I var tredje utredning förekommer samma deklarationsombud, som misstänks vara en så kallad möjliggörare som hjälper till med upplägg för att undvika att betala skatt.

Från nästa år får Skatteverket utökade kontrollmöjligheter av branschen eftersom plattformsföretagen framöver är skyldiga att rapportera in uppgifter om de säljare som är anslutna till plattformen.

Några exempel på matbudsföretag är Uber Eats, Wolt, Foodora, Bzzt, Bolt, Gorillas, Picsmart, Mathem, Mat.se och Caterbee.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!