Indiana Jones i stenåldern

Ja, han hette förstås inte så piloten som på 30-talet under nattetid flög över den stora, svårtillgängliga, djungeltäckta bergsön Nya Guinea. Och när molntäcket tillfälligt lättade häpet stirrade ner på de många eldarna i en okänd dal med, som det visade sig, isolerade stenåldersmänniskor som levde helt okunniga om världen utanför.

Än mer av verkliga Indiana Jones-liknande äventyr väntade de upptäcktsresanden, vilka senare till fots strapatsrikt högg sig väg genom urskogen upp till de inre högslätterna med hjälp av machete. Som även fungerade som vapen och skydd för såväl vita besökare som svarta urinvånare. Stamkrig var vanliga bland papuanernas jägare-samlare och småbönder (med kollektivt ägande i byarna).

Två forskningsresenärer var Sten Bergman och hustrun Dagny, vilka i slutet av 40-talet adopterades av kannibalhövdingen och huvudjägaren Pinim och dennes hustru Akintjes. Sten blev Sveriges populäraste radiotalare på 50-talet. Läs Sten Bergmans ”Min far är kannibal” eller lyssna på honom. Bland annat om änkor med mannens döskalle som kudde – det skyddade mot onda andar.

Ockuperat Nya Guinea

Detta lockade äventyraren och författaren Thomas Petersson, men intresset för det exotiska övergick i solidaritetsaktivism för det förtryckta papuanska folket. Vilket syns i hans bok ”Brännpunkt Nya Guinea – från stenålder till Boforskanoner”. Där han reste runt och sökte i hemlighet kontakt med Papuas befrielserörelse OPM, alltmedan ockupationsmaktens agenter anas i bakgrunden.

Östra Papua-Nya Guinea ockuperades av ”vita” västliga kolonialmakter (Tyskland, England, Australien) tills självständigheten 1975. Västra Papua låg under Nederländerna, men skulle FN-övervakat rösta om självständighet. Militärdiktaturen i Indonesien plockade själv ut 1 025 papuaner som röstade under Djakarta-juntans kontroll. Thomas Petersson berättar:

Under dödshot varvat med löften om personliga förmåner röstade samtliga 1 025 papuaner för att västra Nya Guinea skulle införlivas med Indonesien.

Något som skedde då 1969 då provinsen Västpapua (Irian Yaya) blev en del av jättelandet Indonesien (jämför med Östtimor som också ockuperades militärt av Indonesien år 1975 – men där befrielserörelsen Fretilin segrade 2002).

Frågan om kannibalism

Hela Nya Guinea (den samlade ön) är extremt etniskt och språkligt splittrat i många hundra olika folk & klaner, vilket försvårat kampen för nationellt självbestämmande i Västpapua. Synen på papuaner som primitiva ”vildar och kannibaler” har också bidrog till att omvärlden ignorerat ockupationen och frihetskampen i Västpapua, menar Thomas Petersson.

Eliter i bland annat Indonesien och USA plundrar bland annat Papuas rika guld- och koppartillgångar. Högerkrafter använder (tidigare) penisfodral, kannibalism, huvudjakt, häxbränning, blodshämnd, stamkrig (med ibland konflikter om mark, grisar och kvinnor) som argument för sin ”modernisering” av Västpapua.

Då ”försvarar” vissa postmoderna vänsterintellektuella papuanerna genom att påstå att kannibalism är en social konstruktion – en västerländsk myt för att rättfärdiga den ”vite” mannens makt över den globala söderns ”färgade” folk.

Petersson menar att kannibalismen överdrivits i rasistiskt syfte men att den har funnits – och finns hos urfolket korowaierna. Se vidare hans bok ”Vem är kannibalen? ( 2020). Men idag är ”resor till kannibalernas land” turistindustri…

Hans Norebrink

Kommentarer

# Denna text bygger på frilansjournalisten och doktoranden Thomas Peterssons reportagebok ”Brännpunkt Nya Guinea – Från stenåldern till Boforskanoner”, en recension av hans ”Vem är kannibalen?”, och en mängd slagningar på nätet.

# I Forskning & Framsteg (2011) läser jag: De flesta rovdjur är kannibaler. Föräldrar äter sina ungar, ungar äter både föräldrar och syskon, honor äter hannar. Kannibaler finns överallt i djurvärlden. Vissa rovdjur föredrar till och med att jaga den egna arten i stället för andra byten. Men precis som med mänsklig kannibalism vill många vägra tro detta.

Ändå har i dagsläget har kannibalism rapporterats från mer än 1 300 djurarter, allt från björnar och möss till spindlar, insekter, fiskar, babianer, gorillor, schimpanser, bonoboer (dvärg-schimpanser). Eftersom dvärgschimpansen anses icke-aggressiv, moralisk och ”feministisk” har forskningsrapporterna om bonobo-kannibalism väckt motstånd bland såväl forskare som allmänhet.

# Alla vet att ingen människa är på riktigt är svart eller vit eller gul. Men Nya Guineas papuaner är ”svarta” melaneser (liksom Solomonöarna, Vanuatu, Fiji och Kanaky–Nya Kaledonien), släkt med de ”svarta” aboriginerna i Australien. Indonesien är en av de sydostasiatiska ”gula” malaj-polynesiska” folken. Såväl språk som kultur skiljer dessa två grupper. Det talar för att Västpapua bör bli ett eget självständigt land,
fritt från Indonesiens förtryck. Plus deras egna vilja och känsla att vara en egen nation.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Hans Norebrink on Patreon!
Become a patron at Patreon!