Polisens arbete med bedrägerier

Med anledning av att anmälningarna av bedrägeribrott ökade med 21,9% under 2023 har polisen gått ut med information om hur de arbetar med bedrägerier. Den största ökningen rörde investeringsbedrägerier, som ökade med 54,7%. Det har fått polisen att specificera hur de arbetar med just dessa bedrägerier.

Uppklarningen av bedrägeribrott är mycket låg. Bara cirka 5% av brotten klaras upp. Polisen gör alltså ett mycket dåligt arbete på detta område och det är förmodligen anledningen med att de nu går ut med information om hur de arbetar. Problemet är ju dock att arbetet mot bedrägerier inte fungerar. Uppklarningsnivån har sjunkit under senare år.

Polisen uppger att de arbetar med bedrägerier genom att bland annat kartlägga och utreda investeringsbedrägerier. Tillvägagångssättet är ofta identiskt oavsett var i världen brottsoffret befinner. Därför samarbetar polisen internationellt.

– Det pågår flera initiativ med utredningar, kartläggningar och snabbare reaktionskedjor som svensk polis deltar i för att öka uppklarningen, säger Lotta Mauritzson, samordnare på nationellt bedrägericentrum.

Internationell brottslighet

Investeringsbedrägerier är en internationell brottslighet som ofta startar med annonser på digitala plattformar. Brottsoffret får kontakt med gärningsmannen som säger sig ha ett erbjudande om en mycket lönsam investering, till exempel i kryptovalutor.

Brottsoffret invaggas i att lita på bedragarna då de första investeringarna ser ut att ge mycket god avkastning. Då ökar tilliten till gärningspersonen och investeringarna växer i belopp. Förfarandet har likheter med tillvägagångssättet vid romansbedrägerier.

Även telefonbedrägerierna (vishing) ökade med 36% och brottsvinsterna därifrån beräknas vara cirka 708 miljoner kronor.

Bedrägerier har också en direkt koppling till gängkriminalitet och våld. Nästan hälften av de som dömdes för skjutvapenvåld år 2022 var också inblandade i bedrägerier. Bedrägeriernas vinster och hur de ska delas är en viktig anledning till våldet inom de kriminella miljöerna.

Kortuppgifter säljs

Den näst största ökningen skedde inom kortbedrägerier utan det fysiska kortet, som ökade med 53,1%. Insamling av kortuppgifter sker dels genom dataläckor men också via så kallad phishing.

Kortuppgifterna samlas exempelvis in genom e-post som innehåller en länk som mottagaren uppmanas klicka på, eller via ett sms där man uppmanas betala en liten avgift för att få ett paket om man beställt någonting online. Kortuppgifter är något som säljs kriminella aktörer emellan.

– Genom att informera allmänheten om bedragarnas metoder kan vi öka medvetenheten om den här brottsligheten, säger Lotta Mauritzson, samordnare på nationellt bedrägericentrum.

Vad som kan göras för att inte bli lurad

Polisen har ett antal råd om hur personer ska agera för att inte blir lurade.

  • Inte klicka på länkar i mejl eller SMS från avsändare man inte känner till.
  • Aldrig starta igång bankid om någon ringer och ber om det.
  • Om någon försöker stressa dig till att göra något bör du tänka efter en gång till och kontrollera uppgiften noga.
  • Om ett erbjudande om en lönsam investering handlar om ex kryptovaluta, bör du vara väl insatt i hur det fungerar innan du gör en investering. I jämförelse kan man tänka att man inte investerar i ett företag utan att förstå vilken verksamhet företaget bedriver.

Läs mer om bedrägeri

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Polisens arbete med bedrägerier”

  1. Att ge annat än underkänt för Polisens förmåga att klara upp bedrägeribrott är knappast möjlig. Förvisso är brottsmiljön i ”Cyberspace” komplex men visst är att denna brottslighet lämnar digitala spår varför uppklarningsprocenten borde vara större.

    Sedan har jag mycket svårt att känna någon som helst sympati med de som blir ”blåsta” i spekulationer i kryptovalutor. Det finns alltid ett personligt ansvar och den som inte inser att kryptovalutornas förvridet osunda och spekulativa värld i grunden är sjuk får måhända stå för sina lika korkade som dåraktiga val. Jag är inte övertygad om att Polisens resurser skall fokuseras på detta område.

    Mycket viktigare är att angripa de bedrägerier, stor som små, vilka människor utsätts för i vardagen. Jag har bekanta som blivit ”blåsta” på Tradera trots att inbetalningen gjorts till konto i svensk bank och där alla bevis ”i världen” föreligger MEN för Polisen synes detta slag av ärenden vara ointressanta. Det finns dessutom en uppsjö av sätt där människor luras på ”småsummor”, som över tid de facto kan addera upp till väsentliga summor. För mig bör detta vara en av Polisens fokusområden.

Kommentarer är stängda.