Skjutning mot lägenhetsdörr i Torp, Örgryte

Klockan 22.30 på skärtorsdagens kväll kom det larm till polisen om skottlossning i Örgryte. Närmare bestämt en skjutning mot en lägenhetsdörr på Nils Dahlbecks Gata 3 i Torp. Det handlar om det område som byggts invid Stora Torp där TV-huset en gång i tiden låg.

Ingen person skadades vid skjutningen. En ung man i övre tonåren har gripits som misstänkt för skottlossningen. Det är som vanligt i Göteborg. Misstänkta för skjutningar hittas i allmänhet ganska snabbt. Så har det också varit i Stockholm under senare tid.

Skjutningen kan kopplas till en konflikt som främst berör den så kallade Z-falangen i Frölunda men kanske också det kriminella nätverket med bas i Mölndal som GP kallar T-falangen. En bit från den lägenhet som besköts bor en ung man som anses tillhöra Z-falangen. Lägenheten som besköts och dess invånare har dock inget med konflikten att göra.

Det är ovanligt med skjutningar i Göteborg och ännu ovanligare med skjutningar i Örgryte. Det är ett resultat av att polisen i Göteborg arbetar på ett annorlunda sätt sen omkring 2010. Det har lett till att det sen 2015 varit mycket få skjutningar och skjutvapenmord i Göteborg. Speciellt i jämförelse med hur det set ut kring Stockholm och Uppsala eller i Östergötland.

Den totala mordfrekvensen (dvs det totala antalet fall av dödligt våld per 100 000 invånare) var 0,8 i polisregion Väst  år 2023. Den har legat på den nivån sen 2016 med ett undantag för 2018 (1,2). I polisregion Syd var den ännu lägre, 0,6. Den har större delen av perioden sen 2015 dock legat kring 1,0.

I polisregion Stockholm var mordfrekvensen 1,7 under 2023 och det har varit på den nivån sen 2017. Polisregion Mitt (Uppsala, Västerås, Gävle) låg på 1,6 år 2023. Genomsnittet i landet var 1,1.

Läs mer:

Ett svar på “Skjutning mot lägenhetsdörr i Torp, Örgryte”

Kommentarer är stängda.