Aggregatet och socialism.nu

Kamratdataföreningen Konstellationen har skapat ett nytt diskussionsforum för vänstern som heter Aggregatet. Där har det uppstått en livlig diskussion om Aggregatet och socialism.nu. Aggregatet kan sägas vara likt det gamla debattforat socialism.nu men ändå inte.

Aggregatet. Konstellationens Lemmy-instans

Aggregatet

Socialism.nu

En av livligaste trådarna på Aggregatet som den nya sajten heter är en diskussion om gamla socialism.nu där personer som var aktiva där som admins eller moderatorer skrivit om sina upplevelser av sajten och historien bakom sajten. Även en del personer sm bara var medlemmar i soc.nu som den gamla sajten oftast kallades har skrivit om dem. En av de som skrivit är Mathias Wåg (guldfiske):

Soc.nu växte fram ur en irc-miljö runt millenieskiftet. På olika irc-kanaler fanns en ny generation autonoma grupper (Sthlms autonoma marxister, Globalisering underifrån, Autonomt motstånd, Alarm Gbg, Transformers Jkpg, Revolutionära socialister Linköping, Virvelvinden Lund) + AFA dokumentation, SUF och Motkraft.

Ur den smältdegeln uppstod en massa nya projekt o sajter: Planka.nu, Asocialstyrelsen, Piratbyrån (senare The Pirate Bay), humorsajten 44an.com, nystart av Motkraft, Vår makt, Gatuaktionen/Kolla, nybildning av Riff-raff, Kvinnopolitiskt forum, Osynliga partiet, en hel våg Reclaim the streets/Cityfester. Ett lekfullt teoretiskt laboratorium med mkt läsning av Deleuze, Guattari, Negri, Dauve osv.

Just soc.nu startades av 1915 o dab, båda från AFA doku. dab spårade snart ut i konspirationsteorier o fler autonoma fyllde på som moderatorer. 1915 tröttnade också snabbt på sajten o lämnade halvt över den, men alltid med en bakdörr in. Det här var åren han hade ett finger med i de flesta sajter och samtidigt var avlönad av Säpo. Suck. Alla forum gick att läsa öppet utan inlogg, förutom antifa-forumdelen.

Nassarna försökte konstant skapa trollkonton som dagligen blockades o gjorde hackningsförsök mot sajten. Men även autonoma själva var rätt bra på att trolla sajten. Innan det blev en fastare modereringsgrupp kickades folk hejvilt, lite beroende på hur 1915 kände. Den generella stämningen med alla projekt var ju 50% aktivism 50 % lulz.

Vid flera tillfällen uppstod utbrytarsajter som ruttnade på soc, som proffsdemonstrant-forumet, vårmakt/osynligapartiet-forum eller antipolitikforumet. Men inga av utbrytningarna blev livaktiga. För att driva ett sådant grälsjukt o ständigt provokatörinfiltrerat forum behövde en stark modereringsgrupp växa fram, vilket fick den dagliga driften att överleva.

Soc…nu levde med det autonoma uppsving som var 2000-2006, då den cykeln tog slut och vänstern gick in i opposition (Reinfeldtåren). Forumet fortsatte flera år till, men peaken var passerad. Från 2006 slog ju sociala medieplattformarna som Facebook stort och sopade golvet med vänsterns alternativmedier.

Aggregatet och Socialism.nu

En av de stora skillnaderna mellan Aggregatet och Socialism.nu är den miljö som de växt fram i. Socialism.nu var en skapelse av den autonoma vänstern medan Aggregatet skapats av personer med kopplingar till Vänsterpartiet såväl som personer med kopplingar till den autonoma/anarkistiska/syndikalistiska miljön.

Socialism.nu skapades i huvudsak av unga personer som då var i 20-årsåldern. Det var en egenutvecklad kod. Aggregatet har en hel del äldre bland initiativtagarna. Några av dem, som exempelvis jag, var moderatorer på Socialism.nu. Aggregatet använder en modern standardprogramvara utvecklad för det nya Internet, Fediversum.

Socialism.nu skapades under en period när vänstern, i synnerhet den autonoma vänstern som Wåg beskriver, upplevde ett uppsving. Aggregatet skapas i en period när vänstern försvagats kraftigt och Vänsterpartiet blivit den helt dominerande vänstermiljön.

På socialism.nu kom flera personer från Socialistiska Partiet (idag Socialistisk Politik) att bli mycket aktiva. Däribland jag, Ulf Östman, Dr. Zoidberg och några till. Idag är Socialistisk Politiks medlemmar i allmänhet också medlemmar i Vänsterpartiet och aktiva där.

Som mest hade Socialism.nu cirka 3 000 medlemmar (2003) och 50-100 personer kund vara inloggade samtidigt.. 2007 hade antalet medlemmar (användare) minskat till cirka 2 400 och antalet samtidigt inloggade var kring 20-30.

Aggregatet är mycket mindre. 48 registrerade användare idag med 33 månatligt aktiva användare. Men sajten är alldeles nu vilket gör att antalet personer som hittat dit är få medan andelen aktiva är hög.

Kamratdataföreningen Konstellationen driver också Mastodoninstansen Spejset och nyhetslänksajten Mediakollen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.