Ett snällare Flashback?

Flashback är ett diskussionforum med 1,5 miljoner medlemmar som tillsammans publicerat över 80 miljoner inlägg. Det är den 7:e största sociala mediesajten i Sverige sett till hur många som använder sajten minst en gång per år, nämligen 22%. Det är också den 17:e största webbsajten i Sverige enligt Similarweb med 17 miljoner besök under oktober månad. Men antalet aktiva användare är antagligen mycket färre.

4% uppger att de använder Flashback varje vecka. Det ger cirka 400 000 som läser flashback varje vecka. Enligt uppgifter på flashback var antal inloggade i förhållande till antalet besökare cirka 10-20% för 10 år sen. Det skulle ge omkring 60 000 aktiva personer per vecka vilket kanske skulle innebära cirka 100 000 aktiva personer per månad.

Flashback är ett mycket öppet forum där det mesta är tillåtet. Språkbruket på sajten är bedrövlig i många forum. Även språkkunskaperna i vissa forum har sin begränsningar. Men det är ett forum där många vanliga människor vågar uttrycka sig och tycka saker.

Samtidigt tycker många att tonen på Flashback ofta är hård och oförsonlig. Framförallt gäller det områden som är politiskt känsliga som brottslighet, invandring, rasism,energi, bilism, kultur osv.  Inslaget av högerextrema personer är också stort.

Men nu har det skapats en sajt som skulle kunna bli ett snällare alternativ till Flashback. Nämligen Feddit.nu. Än så länge har den mycket få användare, bara 68 aktiva användare per månad och 386 totalt. Så än så länge är den förstås inget alternativ till Flashback men kan kanske bli. För den har en stor fördel jämfört med Flashback.

Miljontals människor kan följa det som skrivs utan att behöva ha ett konto på Feddit.nu och utan att besöka Feddit.nu. Det räcker med att ha ett konto på Mastodon (exempelvis på Mastodon.nu, Mastodonsweden.se, Toots.nu, Fikaverse.club eller Spejset) eller någon annan programvara som ingår i Fediversum. Feddit.nu är nämligen byggd på en sådan programvara. Den heter Lemmy.

Än så länge så länge är Feddit.nu den enda allmänt tillgängliga Lemmy-instansen (servern, sajten) i Sverige. Men snart ska Kamratdataföreningen Konstellationen lansera en Lemmy-instans till. En Lemmy-instans som primärt ska vara till för vänsterfolk. Som en slags ersättning för en en vänstersajt som fanns för länge, diskussionsforat Socialism.nu.

Läs mer:

Ett svar på “Ett snällare Flashback?”

  1. Yttrande- och åsiktsfrihet utgör okränkbara grunder i ett öppet samhälle. De gånger jag varit på Flashback har jag mötts av rasism, sexism, kvinnoförnedring och riktig smörja i största allmänhet. Man blir både nedstämt och illamående av all stinkande skit som pyr ut från var och varannan diskussionstråd.

    Efter varje besök, även om de inte är särskilt frekventa, har jag måst ta mig tillbaka till grundsatsen om yttrande- och åsiktsfrihetens okränkbarhet. Jag inser, utifrån denna slutsats, att jag måste acceptera Flashbacks existens och även på något sätt respektera att människor väljer att kommunicera här (även önskat att en bojkott egentligen hade varit att föredra). Detta är ett pris vi måste betala för att upprätthålla ett öppet samhälle.

Kommentarer är stängda.