Skärpt straff för godisbröder

Hovrätten för Västra Sverige har dömt två bröder för oegentligheter i godisföretaget 4-gott. De har fått hårdare straff än de fick i tingsrätten. Skärpt straff för godisbröder med andra ord. Det finns idag kvar av godiskedjan 4-gott har inget med de två bröderna att göra.

De två bröderna köpte den renommerade godiskedjan 4-gott i Göteborg. De expanderade verksamheten snabbt genom att öppna nya butiker på löpande band. Kommunala tjänstemän upplevde sig bli hotade och de anlitade personer från det kriminella nätverket med koppling till släkten Ali Khan för att hota affärspartners. De betalade inte heller fakturor och hyror i tid.

Bröderna drev en rad olika företag, minst 5 stycken, som drev butiker. Ibland drev de företagen via bulvaner. Förutom att sälja godis bedrev de även handel med restaurangutrustning. Efter en tid gick företagen i konkurs ett efter ett och butiker lades ned. Till slut ledde deras affärer till en omfattande ekobrottshärva som ledde till åtal för bland annat grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott.

Genom internfakturering undvek de att betala moms på nära sju miljoner kronor. Dessutom hade enligt utredningen inte bokfört affärshändelser för över 22 miljoner kronor.

I tingsrätten fick den äldre brodern, Sean Fakourvand, två års fängelse för två grova skattebrott, tre grova bokföringsbrott och fyra skattebrott. Den yngre brodern, Ardeshir Fakourvand, fick två och ett halvt års fängelse för fyra grova skattebrott, tre grova bokföringsbrott och fem skattebrott. Dessutom dömdes han för hot mot tjänsteman i ett fall, olovlig körning och våldsamt motstånd. Bröderna fick också näringsförbud i fem år. De skulle också personligen betala en halv miljon kronor vardera i företagsbot.

Nu har hovrätten skärpt straffen. De båda bröderna har nu dömts till tre års fängelse vardera för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott. Företagsboten och näringsförbudet kvarstod.

Den yngre brodern har dock fortsatt med näringsverksamhet trots förbudet. Men då genom bulvaner. För denna verksamhet dömdes han till ytterligare ett år och sex månaders fängelse för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och överträdelse av näringsförbudet. Domen har blivit överklagad då han förnekar brott.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Skärpt straff för godisbröder”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.