Livstidsdom för mord i Landskrona fastställd

Lunds tingsrätt dömde den 2 januari 2024 en 19-åring för mord och några andra brott till livstids fängelse. Hovrätten över Skåne och Blekinge har nu fastställt domen. Tingsrättens livstidsdom för mord i Landskrona står därmed fast.

Den 14 maj 2023 sköts en ung man till döds när han tillsammans med kompisar befann sig utanför en livsmedelsbutik på Artillerigatan i Landskrona. Flera personer blev vittnen till skjutningen. Mordoffret satt i passagerarsätet i en stillastående bil när skytten tog fram en pistol med långt magasin och sköt mot offret.

Mordoffret försökte springa i väg men föll till marken. Skytten kom då fram, lutade sig över offret och avlossade flera skott mot offret. Inget tyder på att mordoffret var den som skytten hade tänkt att döda, utan offret tycks ha varit på fel ställe vid fel tidpunkt.

Bevisläget

Åklagaren har lagt fram en omfattande utredning om hur skjutningen gick till och som dessutom pekar ut en 19-årig man, Ali Said, som skytten.

Exempelvis har Ali Saids DNA hittats på en burk Red Bull som stod på en bil nära den plats där offret sköts. Flera vittnen har beskrivit skytten på ett sätt som stämmer väl in på 19-åringen.

Genom övervakningsfilmer och andra filmer kan man se att Ali Said uppträtt i kläder och hanterat ett vapen som stämmer väl överens med skyttens. På en cykel liknande den skytten lämnade mordplatsen på har påträffats både Ali Saids DNA och tändsatspartiklar som stämmer med partiklar i hylsor från skjutningen.

Trots denna massiva bevisning valde 19-åringen att tiga vid tingsrätten. Åklagarens bevisning ledde tingsrätten till slutsatsen att Ali Said var skytten. Tingsrätten beskrev mordet som en noggrant planerad avrättning där gärningen inneburit ett svårt lidande för offret. Gärningen skedde på öppen gata inför mycket folk.

I hovrätten har Ali Said lämnat en berättelse där han anser sig felaktigt utpekad.

– 19-åringens förklaring till varför han inte berättat tidigare är inte övertygande. Och uppgifterna i de centrala delarna framstår som tillrättalagda efter utredningen. De förändrar därför inte bevisläget, säger hovrättslagmannen Bob Nilsson Hjorth i ett pressmeddelande.

Tingsrätten dömde även en 21-årig man, Hugo Persson, för medhjälp till mord och några andra brott till sju års fängelse. Också detta står fast i hovrätten.

Läs mer: