Dödsskjutning i Helsingborg – Planteringen

Polis larmades till Planteringsvägen i Helsingborg vid halv 4 natten till idag med anledning av att det hörts ett flertal smällar i området. I närheten av Planteringsvägen/Wienergatan påträffades en avliden man i 30-årsåldern med skottskador. En ny dödsskjutning i Helsingborg på kort tid. Den andra på en vecka.

Enligt uppgifter i Helsingborgs Dagblad (HD) hänger det hela samman med en friande dom. I september 2023 friades tre unga män i hovrätten från anklagelsen att ha försökt mörda en person på Södergatan i Helsingborg i november 2022. Tingsrätten hade dömt dem till tio års fängelse.

Mordförsök

Enligt HD ska de friade männen dock ha blivit osams efter den friande domen. De två grupperingarna som strider är båda verksamma på Söder i Helsingborg.

Några veckor efter den friande domen sköts det mot en av dem på Carl Krooks gata på Söder. Veckan därpå genomfördes ett nytt mordförsök. Det ska enligt uppgifter i HD ha varit en hämnd för den första skjutningen.

En månad senare, i början av november, utsattes mannen på Carl Krooks gata för ett nytt mordförsök. På kort tid utfördes alltså tre mordförsök som kopplas till de forna vännerna.

Kidnappning

En vecka efter den sista skjutningen på Carl Krooks gata rånades och kidnappades en person på Söder. Personen var sen i kidnapparnas våld i drygt fyra timmar och kördes runt i en bil i nordvästra Skåne. Han lyckades fly från kidnapparna i Bjuv. Fyra personer är misstänkta för kidnappningen. Två av dem är häktade och två är på flykt men häktade i sin frånvaro. De två sistnämnda befinner sig troligen utomlands.

Kort efter att två personer greps för kidnappningen greps ytterligare en person på Plantagen i samband med ett polistillslag. Han är misstänkt för grovt vapenbrott ihop med en av de personer som är misstänkta för kidnappningen.

Men ytterligare personer med koppling till de två kriminella grupperingarna har gripits. I februari greps ytterligare två män och en kvinna för grovt vapenbrott. I början av april greps en fjärde person i samma ärende.

Mordet i Adolfsberg

Mordet i Adolfsberg för några dagar sen ska ha varit nästa skjutning med koppling till de andra. Den man som sköts ihjäl var samme man som kidnappades och misshandlades efter den sista skjutningen på Carl Krooks gata. Han sköts förmodligen för att inte kunna vittna i rättegången om kidnappningen. Fem personer, R@f0 Al#, Z@#n Ra@b*ah, Ibr@h#mi B@kjaj#. M@hm0ud J@r@d och M@hm0ud H@m*sh, är misstänkta för inblandning i skjutningen.

Mordet i Plantagen kan vara det senaste i händelsekedjan. Förmodligen dock inte det sista.

Läs mer: