Foxtrotnätverket och fotboll – kontakter med agentfirma

I ett avslöjande reportage i Expressen har tidningen och Fotboll Sthlm visat på att agentfirman HCM Sports Management haft omfattande samarbete med en man som tidigare haft kontakter med flera ledande personer i Foxtrotnätverket. Den 32-årige mannen har enligt avslöjandet närvarat vid kontraktsskrivningar och övergångar. Dessutom på middagar med spelarna.

32-åringen är inte registrerad förmedlare hos Svenska fotbollförbundet eller hos Fifa. Han har kopplingar till två centrala figurer i den pågående konflikten kring det kriminella nätverket Foxtrot som heter Umut Koyuncu och Dogan Berk.

Foxtrotnätverket

2013 dömdes 32-åringen för bedrägeribrott. Enligt tingsrätten hade han då hämtat ut mobiltelefoner i olika butiker. Umut Koyuncu tog sig sen in i återförsäljarens datasystem och makulerade telefonabonnemangen. På så sätt försvann telefonerna ur systemen. De kunde säljas då vidare på svarta marknaden. Totalt hittades 44 makulerade abonnemang när Umut Koyuncu greps av polisen. Några av dem för de mobiler som 32-åringen hämtade ut. I rättegången uppgav 32-årinegn att han var bekant med Koyuncu då de kom från samma by i Turkiet.

Umut Koyuncu uppges av Expressen vara  Ismail Abdos (Jordgubben) bästa vän. Han anses ha en ledande roll i Abdos del av Foxtrotnätverket. I samband med mordet på Mazlum Ayranci i mitten på mars i Istanbul skottskadades Koyuncu. Men innan dess ska han ha blivit beskjuten och rånad i sitt hem av personer som stod Rawa Majid (räven) nära.

Koyuncu förekommer under många avsnitt i polisens belastningsregister. Han dömdes i Sverige senast 2016. Till två och ett halvt års fängelse för grovt penningtvättsbrott.

Bilfirma

Kopplingen till Koyuncu är dock inte den 32-årige mannens enda koppling till Nätverk Foxtrot. 2017 blev han delägare i ett ett bolag som sålde begagnade bilar. I styrelsen satt bara 32-åringen och en man vid namn Dogan Berk.

Dogan Berk är en nära allierad till Ismail Abdo och en centralfigur i den interna konflikten i Foxtrotnätverket. Berk och hans anhöriga har varit måltavlor för flera våldsbrott under den interna konflikten. Dessutom har helt oskyldiga personer som inte ens är släkt med Dogan Berk utsatts för våldsdåd bara för att de har samma efternamn.

Bilföretaget som den 32-årige mannen och Berk styrde var inblandat i ett tiotal brotts- och tvistemål och återfinns på Allmänna Reklamationsnämndens svarta lista. Det användes också av andra gängkriminella för att begå bedrägerier. Däribland en gängkriminell man från Örebro som  avtjänar fängelsestraff för förberedelse till mord. Den 32-årige mannen lämnade bilföretagets styrelse efter två och ett halvt år, i maj 2020.

HCM Sports Management

Två år senare närvarade han vid två olika försäljningar av HCM-knutna spelare som flyttar från allsvenskan till utlandet. Hasan Cetinkaya som äger HCM har till Expressen svarat följande om den 32-årige mannen:

Han är väldigt nära familjevän till ett par utav mina klienter. Jag stiftade bekantskap med 32-åringen för två år sen, genom en klients pappa som 32-åringen känner väl. Att han agerar mentor till spelare, på eget bevåg, är att likställa med en anhörigs relation till en spelare.

Vad 32-åringen har haft för bolagsengagemang innan jag ens stiftade bekantskap med honom, är ingenting som varken berör mig eller mitt liv. Vad han gjorde 2013, för över 10 år sen, är heller ingenting som jag varken kan påverka eller som har någon som helst relevans gentemot mig eller min verksamhet.

Cetinkaya menar att 32-rågne aldrig arbetat för HCM. 32-åringen själv förnekar också att han på något sätt nånsin arbetat för HCM och säger:

Dessa bilder är från när jag varit på plats vid aktiviteter som spelarna har haft med sina klubbar. Jag känner både syskon och föräldrar till dessa spelare. Deras inbjudan till mig att närvara vid dessa tillställningar är ett tecken på deras värdering av mitt mentorskap med deras söner.”

/…/

Att jag refererar till HCM via en tagg, beror på att spelare jag hjälper, samt känner privat, tillhört den agenturen.

/…/

Innebär detta i praktiken att jag med en bild på oss i fotbolls-sammanhang blir hans agent, eller är anställd utav agenturen? Nej. Och XXX har dessutom arbetat med Hasan Cetinkaya under hela sin karriär. Min intention med att tagga #HCM har varit i betydelse av att spelarna tillhör just den agenturen.

Svaga samband

Expressen menar dock att Cetinkaya och 32-rången inte pratar sanning. Stöd för denna uppfattning hittar Expressen hos klubbföreträdare de varit i kontakt med:

– Min bestämda uppfattning är att han har jobbat som scout åt HCM. Han blev ett bekant ansikte i Stockholms akademimiljöer för ett antal år sen, men exakt vad han gjort den senaste tiden har jag dålig koll på, säger en person som arbetar i en allsvensk klubb om 32-åringen.

Precis som i fallet med HCM:s påstådda kopplingar till Backagänget verkar HCM:s kopplingar till Foxtrotnätverket i verkligheten helt obefintlig. Bara för att för att nån begått brott, dömt för brott eller känner personer med gängkopplingar betyder det inte automatiskt att kontakter med en sådan person innebär kontakter med kriminella gäng och nätverk.

Läs mer:

Ett svar på “Foxtrotnätverket och fotboll – kontakter med agentfirma”

Kommentarer är stängda.