Polisen är nöjda med insatsen vid Eurovision i Malmö

Eurovision Song Contest i Malmö har genomförts under trygga och säkra former samtidigt som polisen säkrat möjligheten för medborgare att ge uttryck för olika åsikter. Det menar polisen är kontentan av deras arbete i Malmö under Eurovision. Så polisen är nöjda med insatsen. Men den bilden bör nog nyanseras lite.

Visserligen ställde polisen inte till det på samma sätt som i Göteborg men det berodde nog huvudsakligen på att demonstranterna och demonstrationsarrangörerna i Malmö var mer disciplinerade; Men förstås även på att polisen lärt sig på de 22 år som gått sen dess. De har lärt sig att arbeta med dialog och tolerans. Med prat och förhandlingar istället för våld.

De orosungar som ändå uppstod i Malmö berodde i samtliga fall på polisens ingripanden. Sett utifrån såg dessa ingripanden helt onödiga ut. Det ska dock sägas att de inte var våldsamma. Detta sagt även om en del demonstranter upplevde avvisningarna och omhändertagandena som övergrepp.

– Jag är mycket nöjd med den polisiära insatsen i samband med Eurovision Song Contest i Malmö. Region Syd har hanterat den stora polisoperationen på ett mycket bra sätt. Arrangemanget har kunnat genomföras under trygga och säkra former, samtidigt som polisen säkrat möjligheten för medborgare att i demokratisk anda ge uttryck för olika åsikter – nästan helt utan ordningsstörningar, säger Per Engström i ett pressmeddelande. Han var kommenderingschef för den nationella särskilda händelsen som omfattar vårens många resurskrävande arrangemang.

Polisresurser

Förutom att dimensionera med rätt resurser på rätt plats och säkerställa att polisen har uthållighet över tid, har polisen nationellt tillfört specialister till den polisoperation som region Syd ansvarat för i samband med Eurovision. Det handlar om bland annat nationella insatsstyrkan, polisflyget, cyberkapacitet, förmåga att ta ner drönare och beredskap för terrorattentat.

Dessutom ansvarar den nationella kommenderingen för samverkan av olika slag.

– Säkerhet är ett lagarbete. Polisregionerna har bidragit med resurser och inom ramarna för det nordiska samarbetet har svensk polis i Malmö fått stöd av både dansk och norsk polis och dessutom av Europol. Vi samverkar även mycket nära Säkerhetspolisen och andra myndigheter. Gemensamt har vi hanterat olika utmaningar, exempelvis desinformation. Jag vill tacka alla som bidragit i arbetet. Nu arbetar vi vidare med kommande händelser, där vi har konserter med Taylor Swift i Stockholm nästkommande helg och stundande EU-val med många allmänna sammankomster, säger Per Engström.

I stort sett kan vi nog ändå ge polisen godkänt för deras arbete i Malmö. Trots några obegripliga ingripanden. Och demonstrationerna mot Israel deltagande i Euovision och deras övergrepp i Gaza fungerade bra och var massiva. Trots min oro och mina farhågor i förhand. Jag är glad att jag hade fel.

Läs mer:

Ett svar på “Polisen är nöjda med insatsen vid Eurovision i Malmö”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.