Grovt dopningsbrott gav fängelse – dom i Halmstads tingsrätt

Halmstads tingsrätt har meddelat dom i ett mål om dopningsbrott med mera. 2 personer har dömts för grovt dopningsbrott och två personer för grovt penningtvättsbrott. Påföljden för de två huvudåtalade bestämdes till fängelse mellan 2 år och 3 år och 6 månaders fängelse. En av de åtalade häktades i samband med att domen meddelades. Han ska även utvisas ur Sverige och förbjuds att återvända hit under 15 år. Domstolen har även förordnat om kvarstad på drygt 2,2 miljoner av den huvudåtalades egendom.

I oktober 2023 lämnade åklagaren i en stämningsansökan gällande grovt dopningsbrott och grovt penningtvättsbrott. En av personerna åtalades även för grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning och dessutom för ringa dopningsbrott. Åklagaren har vidare påstått att det har varit fråga om en verksamhet som har bedrivits i större omfattning. Ytterligare två personer åtalades för grovt penningtvättsbrott som åklagaren har påstått har haft koppling till det grova dopningsbrottet.

  • Det har varit fråga om ett mycket omfattande mål med flera komplexa frågor både var gäller den materiella prövningen av brottsmisstankarna samt även i fråga om kvarstad, häktning och utvisning, säger rättens ordförande rådmannen Sonja Pettersson Wallin i ett pressmeddelande.
Dom

Två av de åtalade dömdes för att ha innehaft en stor mängd dopningsmedel i överlåtelsesyfte. Tingsrätten har funnit att dopningsbrottet är att bedöma som grovt brott i förhållande till den stora mängden dopningsmedel samt att det var varit fråga om en organiserad verksamhet som bedrivits i stor omfattning. Vid bedömningen av längden på fängelsestraffen har tingsrätten beaktat att gärningarna begåtts före verkställighet av tidigare domar (s.k. nyupptäckt brottslighet).

För de två som åtalades för grovt penningtvättsbrott bestämdes påföljden till villkorlig dom i kombination med höga dagsböter.

I frågan om den åtalade som ska utvisas och som blivit häktad har tingsrätten vid sin bedömning gjort en avvägning av samtliga omständigheter. Däribland att den åtalade bott i Sverige under en lång tid och har sin familj här. Men också det faktum att personen under denna tidsperiod i stor omfattning bedrivit brottslig verksamhet. Han har tidigare bl.a. dömts tre gånger för grovt dopningsbrott till långa fängelsestraff. Att han blivit häktad i väntan på överklagan och rättegång i högre instans beror på att tingsrätten anseratt  det finns både flyktfara och risk för fortsatt brottslighet.

Ett svar på “Grovt dopningsbrott gav fängelse – dom i Halmstads tingsrätt”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.