Advokat smugglade ut brev för häktad

En advokat smugglade ut brev för en häktad. Flera brev. Breven innehöll instruktioner m hur miljonbedrägerier skulle döljas. Den aktuella advokaten har som en följd av sitt agerande uteslutits ur advokatsamfundet.

Ekobrottsmyndigheten informerade Advokatsamfundets disciplinnämnd i slutet av mars om advokat Cristina Bergners agerande. Nu har hon uteslutits med direkt verkan. Det är ovanligt snabbt agerat av disciplinnämnden. De brukar i allmänhet ta många månader på sig.

Cristina Bergner med Crista Law firm AB har framförallt varit försvarare av personer som åtalats för ekonomisk brottslighet. Hon har bland annat försvarat Telias före detta vd Lars Nyberg när han anklagades för att ha betalt ut flera miljarder i mutor i Uzbekistan. Nyberg friades och Bergner med kollega fick sammanlagt 15,7 miljoner i arvode.

Det fall som nu lett till att hon uteslutits ur Advokatsamfundet handlar om att hon försvarat en toppmäklare som åtalats för att att han lurat till sig drygt tio miljoner kronor från ett dödsbo i samband med en fastighetsförsäljning i Danderyd.

Hon tog emot 4 brev av mannen och smugglade ut dem samt såg till att de kom fram till mottagarna. I breven fanns instruktioner till mäklarens fru, en affärskollega och andra personer om hur de skulle kunna dölja andra bedrägerier. Bergner följde också upp breven genom att kolla om instruktionerna följts och de föreslagna åtgärderna genomförts. Affärskollegan gick dock direkt till Ekobrottsmyndigheten med brevet hon fick. Även frun samarbetade med Ekobrottsmyndigheten.

Det visade sig senare att det fem misstänkta grova bedrägerier. Mäklaren ska ha lurat till sig totalt 9,3 miljoner kronor i de fem ärendena.

Läs mer:

Ett svar på “Advokat smugglade ut brev för häktad”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.