18 döda på jobbet – 13 skjutna på gatorna

18 döda på jobbet. Hittills i år har 18 personer dött på sitt arbete. Det senaste dödsfallet inträffade i LKAB:s gruva i Kiruna i fredags kväll. Den senaste som dog i en skjutning var en man som sköts i Bredäng den 19 maj i vad som verkar vara ett svartsjukedrama alternativt ett hedersmord. Dock förmodligen utfört av inhyrda mördare.

Trots att det dör fler människor på grund av olyckor på arbetsplatser än av skjutningar så uppmärksammas skjutningar mycket mer. Men situationen på arbetsplatserna i Sverige är sämre än den är på gatorna så det borde vara omvända förhållanden. Dessutom blir det bara sämre och sämre på arbetsplatserna med fler och fler dödsfall som ett resultat av det. Samtidigt har det vänt på gatorna och skjutningarna minskar i antal.

Men media skiter i arbetsplatserna. De kan inte göra några reaktionära poäng av arbetsplatsolyckor och högerextremisterna skiter helt i säkerheten på arbetsplatserna. De vill bara gör sånt som gynnar kapitalisterna och vill bara uppmärksamma sådant de kan skylla på invandrare. Även när det bevisligen inte har nån som helst koppling till invandring vilket är fallet med skjutningarna.

 

3 svar på “18 döda på jobbet – 13 skjutna på gatorna”

  1. Vårt modena medialandskap styrs av det spektakulära jag har svårt att se att det skulle finnas några djupare strategier bakom än så.

    Gängkonflikternas skjutningar är alltid spektakulära, ond bråd död, blod och kallsinniga gärningsmän utan ett spår av empati.intresserar alltid. Drabbas dessutom någon oskyldig utanför gängmiljön blir det hyperspektakulärt som i det lika tragiska som sorgliga fallet i Skärholmen.

    Arbetsplatsolyckor är inte lika spektakulära och ska de tilldra sig extra intresse från media måste det finnas någon mer spektakulär komponent. Olyckan med bygghissen i Sundbyberg är ett sådant exempel där media attraherades med en omfattande rapportering som följd. Branden på Liseberg, där en person omkom, är också ett sådant exempel där det nog handlade mindre om den person som brann inne men desto mer om den spektakulära branden, i en spektakulär anläggning på välkända Liseberg.

    Samma sak gäller trafikolyckor, 223 personer omkom 2023, och även här krävs något spektakulärt för att media ska reagera mer än normal rapportering i företrädelsevis lokal media. Ett exempel är när tre tonåringar så tragiskt förolyckades förra veckan i Kimstadtrakten, en olycka som trängde igenom det normala mediabruset.

    För mig är det uppenbart att det handlar om det spektakulära, svårare än så är det inte …

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.