Evolutionen är enklare än du tror

Bara en teoriAlla individer är olika. De som råkar födas med kroppar och/eller beteende-tendenser som passar bra i den rådande miljön överlever bättre. Dessa ”förbättringar” sprider sig sedan i exempelvis arten människa.

Igen: Det finns en medfödd variation mellan individer. De bra skillnaderna ”väljs” av evolutionen – selektion. Dessa nyttiga förändringar går alltmer i arv hos de tursamma individerna.

På sikt slår de nya nyttiga kropps- och beteende-skillnaderna igenom i hela människosläktet. Detta kallade Darwin evolutions-vetenskap och ”survival of the fittest” – den mest passande individen i den givna miljön överlever (”individselektion”).

Alltså, han sa inte ”den starkes överlevnad”, som okunniga, konservativa, fascistiska och nazistiska krafter ljugit ihop. Det är inte säkert att mer styrka gör att individer överlever bättre. Däremot är det alltid bra med mer intelligens, rättvisekänsla och effektivt samarbete i gruppen. Vi människor är ju medfött sociala, som många av våra däggdjursförfäder.

Vidare är de så att om miljön ändras så kanske det blir individer med annan kropp (fysiologi och anatomi) och andra beteendetendenser som överlever bäst. Och som professor Mats Björklund påpekar i sin kunniga Bara en teori – Om evolutionsbiologi (Fri tanke 2022) så är det numera människan själv som skapar sin egna miljö i form av det samhälle och den kultur vi bygger (= vår sociala miljö).

Kulturell evolution

Ur boken sidan148: ”Grupper med olika förmåga att samarbeta kan ha olika framgång vad gäller att skaffa mat, eller försvara sig” (”gruppselektion”). Ur boken sidan 155: ”En faktor som skiljer oss gentemot andra arter är vår starka kulturella evolution”.

   Min sammanfattning: Individer och grupper (samhällen, klasser, folk etcetera…) är dels påverkade av medfödda psykologiska och biologiska beteende-tendenser, dels via vår intelligens, och vår medfödda kulturella förmåga, någorlunda fria att skapa våra samhällen efter egen individuell och gruppvis önskan.

Vi borde därför kunna skapa såväl ojämlika som jämlika samhällen – och människor. Som Olof Palme sa; ”Politik är att vilja”.

Därav den stora nyttan med evolutionsvetenskap. Den kan visa hur mycket/litet formbar den mänskliga naturen är. Vilka eventuella begränsande ramar har vi i samhällsbygget? Vad är möjligt att göra politiskt för att skapa en rättvisare värld?

Evolutionen är enklare än du tror.

Hans Norebrink

Ett svar på “Evolutionen är enklare än du tror”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.