Att följa en WordPressblogg i Fediversum

FediversumDet är inga som helst problem att följa en WordPressblogg i Fediversum. Det krävs förstås att WordPress-bloggen har ActivityPub aktiverat. Det går lätt att följa från Mastodon, Pixelfed, Friendica och Hubzilla. Jag har testat med min vanliga blogg och med min fiskeblogg. Fast från ett Friendicakonto går det bara att följa användarkonton och inte hela bloggen.

Kommentarer som görs via ett Mastodonkonto som följer bloggen en post i Mastodon syns också på bloggen och svaren på bloggen syns därefter också på Mastodonkontot. Det fungerar på samma sätt med Friendica och Hubzilla.

Mastodon och Friendica kan alltså användas för att kommentera på min blogg. Förmodligen kan också en mängd andra programvaror För Fediversum användas för att kommentera på en WordPressblogg med ActivityPub.

Det var heller inga problem att följa bloggen från ett Lemmykonto. Däremot var det inte så användbart för det kommer inga poster. Däremot är det lätt att skapa ett inlägg på bloggen som blir en tråd på Lemmy. Det är bara att nämna en Lemmy-gemenskap (forum, ämne) i inlägget så skapas en ny tråd på aktuell Lemmyinstans. På samma sätt kan en kommentar bli en egen tråd på Lemmy.

Lemmy kan inte användas för att kommentera på en WordPressblogg om inte en gemenskap på en Lemmyinstans nämns på bloggen.

Jag kan också från Pixelfed följa ett konto på en WordPressblogg.

Det gick utmärkt att lägga till ett Hubzillakonto (kanal) som en kontakt (vän) från en WordPressblogg. Och då dyker den upp som en kontakt på Hubzillakontot. Så var det även med Mastodonkonton till en början. Det kan bero på att Hubzillainstansen inte känner till de instanser där jag har konton.

Hubzilla och Friendica

Sen kan jag också konstatera att både Hubzilla och Friendica har alldeles för många alternativ. Det är mycket som en ska lära sig och dessutom håller de sig med en egen terminologi. De borda göra om terminologin så den liknar Facebooks eller nåt annat social medium som folk är vana vid.

Sen finns det förstås alldeles för få människor som är aktiva på Hubzilla- och Friendicainstanser. Den som vill ha ett intressant flöde på sitt Hubzillakonto eller Friendicakonto måste följa många Mastodonkonton, Threadskonton, WordPresskonton med mera. På Friendica går det dessutom att följa RSS-flöden rakt av vilket förstå gör det enklare att få till stånd ett intressant flöde.

Ren generellt borde också programvaror för Fediversum bli enklare att installera. Det borde vara lika lätt som att installera WordPress.

Läs mer:

 

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.