Centraliserad social media i Fediversum

Fediversum består av en mängd olika instanser och användare som kan kommunicera med varandra oberoende av vilken instans de använder. Olika instanser kan ha en mängd olika programvaror, varje instans kan ha en egen eller så kan många instanser har samma. Men det finns också centraliserad social media i Fediversum.

De som är installerade på flest instanser är Mastodon, WordPress, Misskey, PeerTube, Pleroma, GoToSocial, Lemmy, WriteFreely, Akkoma och Pixelfed. Detta är några exempel på decentraliserade programvaror som också är federerade. Det finns dessutom väldigt många fler. Alla program och instanser använder sig av protokollet ActivityPub (AP).

Programvaror med en enda instans men många användare är bland annat Threads, Flipboard, Bluesky, Microdotblog, Mypub (?pub), Juick, Inventaire och Notestock. Mypub (?pub) är en programvara som kan installeras av vem som helst och alltså en decentraliserad programvara. En användare på en instans med Mypub (?pub) installerat kan kommunicera med andra användare på andra instanser i Fediversum oberoende av programvara och instans. Det innebär att det också är en federerad programvara. Samma förhållanden kan gälla för Juick och Notestock men jag har inte kunnat bekräfta det.

Inventaire är en federerad men inte decentraliserad programvara som inte kan installeras på andra servar. Den utvecklas dock av en förening och därför inte samma sak som Threads, Flipboard och Bluesky. Microdotblog är dock i princip samma sak som de

Centraliserad social media i Fediversum

När det gäller Flipboard, Threads och Bluesky handlar det om en annan typ av programvaror. Alla ägs de av privata företag som vill tjäna pengar. Flipboard Inc respektive Meta Inc (Facebook) och Bluesky. Även MIcrodotblog är en programvara av samma typ.

Flipboard

Flipboard är en publiceringsplattform som erbjuder betalande publicister möjlighet att sprida sina artiklar, magasin, tidskrifter och tidningar via ActivityPub. Dvs en del av deras användare har möjlighet att synas i Fediversum, dvs kan följas av användare på andra instanser. Om de själva också kan följa användare på andra instanser har jag ingen aning om. Flipboard började dock sin anpassning till Fediversum med att starta en egen Mastodoninstans.

Flipboard är inte en decentraliserad programvara då den inte kan installeras någon annan stans. Utan det är en centraliserad programvara som använder sig av federering i Fediversum. Om federeringen är halv eller fullständig är oklart.

Threads

Threads ägs av ett företag, Meta Inc (Facebook), som räknas som ett av de fem stora på nätet. Förutom Meta är de andra Amazon Inc, Microsoft Inc, Apple Inc och Alphabet Inc (Google). Meta är det enda företag som hittills varit intresserat av Fediversum och federering. Precis som Flipboard är Threads en centraliserad programvara som använder sig av federering. Men när det gäller Threads är det än så länge en halv federering vilket ju inte är nån egentlig federering alls.

Det går att följa Threadskonton på andra instanser i Fediversum men inte följa användare på andra instanser för en Threadsanvändare. Som det ser ut nu erbjuds Threadsanvändare (dock inte användare i EU) helt enkelt möjligheter att synas i Fediversum men Threads är ännu inte att anse som en federerad instans. Största ägare i Meta Inc är Mark Zuckerberg.

Bluesky

Bluesky är en decentraliserad programvara som kan bli federerad i Fediversum genom en så kallad brygga, BridgyFed. Bryggan gör det möjligt att följa Blueskykonton i Fediversum och fediversumkonton från Bluesky.

Bluesky kan installeras på flera instanser men en del funktioner kontrolleras på en central instans kontrollerad av ett kommersiellt företag. Användare på Blueskyinstanser kan kommunicera med varandra via AT-protokollet. Än så länge detta dock en teoretisk sak då det bara finns en Blueskyinstans ännu. Bluesky är alltså varken federerat eller decentraliserat i nuläget.

Ägare av Bluesky är Jack Dorsey som också finansierat det decentreliserade och federerade Nostr. Han var också en av de som grundade Twitter (numera X).

Microdotblog

Microdotblog är en kommersiell sajt och består av en enda instans där användare erbjuds att ha en blogg. Användarna får betala för tjänsten och Microdotblog erbjuder användaren fullständig federering med Mastodoninstanser i Fediversum. De kan följa konton (användare) på andra instanser och följas från andra instanser. Det är möjligt att det också fungerar med användare (konton) på instanser som kör annan programvara än Mastodon. Microdotblog ägs av ett litet företag med flera ägare.

Andra centraliserade programvaror

Det finns en rad andra kommersiella och centraliserade programvaror som funderar på att göra federering i Fediversum möjlig. Några sådana sajter är Medium.com och Maven. Medium.com är en publiceringssajt för tidningra, tidskrifter, skribenter och bloggare. Den ägs av ett stort företag. Maven är en kommersiell social mediesajt som ägs av ett företag.

Medium har lanserat en egen Mastodoninstans vilket också var vad Flipboard gjorde till en början innan de också implementerade ActivityPub i sin egen programvara. Kanske kommer också Medium.com att gå den vägen.

Maven gjorde nåt annat vilket resulterade i en omfattande stöld av material vilket möttes av ilska i Fediversum. Det gjorde att Maven backade och pausade sitt arbete med ActivityPub.

Några gränsfall

Mozilla, organisationen bakom webbläsaren Firefox, skapade en egen klon av Mastodon och startade en egen instans. En annan tillverkare av webbläsare, Vivaldi. har startat Vivaldi.net där en användare får tillgång till en WordPressblogg med möjlighet att slå på ActivityPub såväl som ett konto på deras Mastodoninstans.

Läs mer:

Ett svar på “Centraliserad social media i Fediversum”

Kommentarer är stängda.