Ett bättre internet – Fediversum

Den som är för ett bättre internet borde byta ut sin sociala medienärvaro på Facebook och X (Twitter) mot en social medienärvaro i Fediversum. Det är nämligen ett mycket bra sätt att skapa ett bättre internet.

Mest använda sociala medier i Sverige är Youtube, Facebook och Instagram följt av X (Twitter), Snapchat, LinkedIn, TikTok, Flashback, X (Twitter) och Pinterest. Förmodligen platsar också Threads i denna skara. Alla ägs de av storföretag som vill tjäna pengar på sina användare.

Det gör de främst genom att använda alla användares data och sälja denna till företag som köper reklam. Det innebär att de sociala medierna skapar specialbyggda flöden för varje användare med så mycket reklam som möjligt. För det är ju så de kan tjäna pengar. Den process som jag så här lite grovt har beskrivit är det som kallas skitifiering eller sugifiering.

Fediversum

Det finns dock en motreaktion mot detta. Denna motreaktion har skapat decentraliserade sociala medier där alla kan kommunicera med varandra även om de finns på olika servrar som i dessa sammanhang kallas instanser. Detta nätverk av instanser kallas Fediversum. Det är än så länge mycket mindre än de stora sociala medierna.

Fediversum. Bild: Per Axbom. Licens: CC BY-SA 4.0

Dessa programvaror utvecklas främst i Europa och Japan. EU finansierar delar av denna utveckling. Bland de mest kända programvarorna för Fediversum märks Mastodon, Misskey, Lemmy, Peertube, Pixelfed och Pleroma. Men det finns också mängder med andra.

Fördelar

Det finns flera fördelar med Fediversum jämfört med storföretagsägda sociala medier.  De är fria från reklam, inget storföretag äger dina data eller kan sälja den. Något som ju är en stor fördel. En användare med konto på en instans i Fediversum ser bara det som den väljer att följa. Inget företag och inga algoritmer väljer ut vad som visas i flödet. Olika instanser kan ha olika inriktning och hantera olika språk. Men ändå kan alla kommunicera med varandra. Det gäller både instanser och personer.

Men det fungerar ibland lite olika på olika programvaror i fediversum. De flesta konton funkar så att det går att följa andra konton oavsett programvara eller instans. Men för diskussionsforum som Lemmy, Kbin och Mbin kan man följa ämnen (gemenskaper) istället för personer. Det går också att följa grupper från Guppe eller nån annan sorts instans från ett konto på Mastodon eller nån annan stans.

En annan fördel med Fediversum gentemot andra sociala medier är att det går att läsa allt publikt innehåll utan att var inloggad och utan att ha ett konto.

De allra flesta instanser tillåter inte rasism, sexism, homofobi etc och de instanser som tillåter sånt brukar bli avstängda från de flesta andra instanser och kan då inte kommunicera med resten av Fediversum. De bli isolerade och ointressant.

Så om vi går över till Fediversum från Facebook och X så skapar vi ett trevligare och bättre internet.

Mitt Fediversum

Jag har flera konton på flera olika instanser i Fediversum:

  • @svenssonsnyheter. Denna blogg är en egen instans i Fediversum som kan följas följas från ett konto på en Mastodoninstans eller en Pleromainstans etc. Textsträngen kopieras och sen kan sen följas direkt via exempelvis Mastodon eller Pleroma.
  • Anders_S@mastodon.nu. Bloggens eget Mastodon-konto, motsvarar ungefär en Facebooksida eller ett X-(Twitter)konto.
  • Anders_S@social.spejset.org. Mitt personliga Mastodon-konto, motsvarar ungefär ett Facebookkonto eller ett X-(Twitter)konto.
  • Anders_S@bookwyrm.social. Motsvarar ett konto på Goodreads. an följas från exempelvis et Mastodonkonto eller ett Pleromakonto.
  • Svensson. Bloggens Lemmy-konto på Feddit.nu. Motsvarar ett konto på Flashback eller Reddit.
Läs mer: