Åtal för grov utpressning och grova bokföringsbrott

Åtal för grov utpressning och grova bokföringsbrott. Åklagare vid Åklagarmyndigheten och Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal i ett ärende som handlar om försök till grov utpressning, grov mordbrand, grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak, folkbokföringsbrott och grova bokföringsbrott. Totalt åtta personer är häktade misstänkta för brott och åtalet är uppdelat i tre delar. En av de åtalade är advokat och en annan är en 69-årig affärsman.

De misstänkta

Bland de misstänkta finns H€di S@it, F€lip€ Vic€nc#o, Harriette Broman, Z#n@r Bud@k som är advokat, L@rs Gör@n Brol#n (företagaren), Br@nd0n Oky€re-Add@€, Ad@m P@lmqv#st, El#m@n S@rr, F@r#ala Tul# och Stefan Östh. Exakt vilka åtta som är åtalade i detta ärende är oklart men advokaten och företagaren är två av dem. H€di S@it och F€lip€ Vic€nc#o kan kopplas till Vårbynätverket. Kanske kan ocks fler personer kopplas till detta kriminella nätverk.

Ytterligare personer är misstänkta för delaktighet i brotten. En av dem, Jonas Falk, är frihetsberövad i Spanien. Förundersökningen mot dem fortsätter och beslut i åtalsfrågan förväntas under år 2025. Kuylenstierna har tidigare haft ett förhållande med Jonas Falks faster Harriette Broman. Han hette dessutom Joachim Andersson tidigare och var inblandad i flera märkliga gruvbolag.

Åtalet och brotten

I den första delen av åtalet är åtta personer åtalade för försök till grov utpressning och grov mordbrand. Den man som utpressningen riktades mot var Joachim Kuylenstierna som tidigare var VD i fastighetsbolaget Fastator. Även tre andra personer på Fastator är målsägare i ärendet.

Advokaten misstänks för att ha främjat utpressningsförsöket genom att medverka vid försök att föra över egendom från målsäganden till gärningsmännen.

– Utpressningsförsöket är synnerligen allvarligt. En företagsledare har under en längre tid mottagit hot och krav på betalning om 100 miljoner kronor. Även företagsledarens nära kollegor har mottagit hot. Som ett led i utpressningsförsöket utsattes en av kollegornas villa för ett brandattentat i november 2023. Familjen var hemma och kunde släcka branden innan någon person skadades. Min bedömning är att brottsligheten är resultatet av ett samarbete mellan personer i flera olika länder, säger Anna Stråth i ett pressmeddelande. Hon är senior åklagare vid Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet, som leder förundersökningen.

I den andra delen av åtalet så åtalas advokaten för grovt ocker, osant intygande, olaga tvång, grov utpressning, övergrepp i rättssak och folkbokföringsbrott.

Den tredje delen handlar om grova bokföringsbrott och två av de åtta häktade personerna åtalas. Den åtalade advokaten misstänks för att vid sidan av arbetet som advokat ha bedrivit en omfattande lånenäringsverksamhet helt utan bokföring i sju år.

– En av de åtalade personerna har varit företrädare i bolag som använts i utpressningsförsöket. I dessa bolag har bokföringen saknats i sin helhet eller haft allvarliga brister, säger Jerker Asplund, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten och förundersökningsledare.

Det framställs yrkanden om företagsbot, näringsförbud och rådgivningsförbud. För advokatens del handlar det om sammanlagt 7 500 000 miljoner kronor i företagsbot samt 10 års närings- och rådgivningsförbud.

Övrigt

Inom ramen för utredningen har även misstankar om grovt narkotikabrott utretts. Två personer är häktade misstänkta för att ha bedrivit cannabisodling i en villa i Mariefred i Sörmland. Åtal väcks även i denna del som kommer att avhandlas i en separat rättegång i Eskilstuna tingsrätt. Förundersökningsledare i detta ärende är Anna Stråth.

Läs mer:

 

Ett svar på “Åtal för grov utpressning och grova bokföringsbrott”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.