Kapitalets gröna omställning är helt otillräcklig

Kapitalets gröna omställning är helt otillräcklig. Den pågående globala uppvärmningen hotar att på ett katastrofalt sätt förändra livsvillkoren för människor och djur. Vi vet att orsaken är utsläppen av växthusgaser, främst från fossila energikällor. Farorna har länge varit väl dokumenterade men ignorerats av ekonomiska och politiska makthavare eftersom de åtgärder som krävts stått i motsättning till det kapitalistiska systemets profitjakt.

Klimatkollaps

Det vi nu ser är att delar av den härskande klassen och dess politiska företrädare tvingats till ett erkännande av problemet. Vi har fått borgerliga krafter som håller med om nödvändigheten av en grön omställning. Delvis bottnar det i att bevisen för katastrofens omfattning och orsaker blivit överväldigande och delvis handlar det om att en grön omställning öppnar nya marknader och möjligheter för vissa delar av kapitalistklassen och dess politiska företrädare. Grovt kan man säga att vi talar om den liberala delen av borgarklassen – i Sverige sällar sig även socialdemokratin hit.

Andra delar av kapitalistklassen och borgerligheten fortsätter att förneka eller förminska faran med klimatförändringarna. Donald Trump och olika högerextrema politiska riktningar hör hit, svenska SD utgör ett exempel. Låt oss också understryka att inte heller den del av borgerligheten som idag talar om ”grön omställning” är beredd att minska fossilanvändningen på det sätt som är nödvändigt. Dess politik kommer inte säkra Parisavtalets mål med en temperaturförändring under 1,5 grader.

Kapitalistisk grön omställning

Denna kapitalistiska ”gröna omställning” begränsas till elektrifiering. Syftet är att bibehålla den kapitalistiska profitjakten och den för jordklotet ödeläggande produktions- och konsumtionsnivån. Höginkomsttagares lyxkonsumtion står här för en mycket stor andel. Hela deras livsstil är tänkt att bibehållas, med enda skillnaden att de fossila energikällorna ska ersättas. Detta är orsaken till deras vision om en bevarad och utökad bilflotta och ett fortsatt frekvent flygande. Rovdriften på ändliga naturresurser kommer bara fortsätta.

Redan idag kan vi se hur den hämningslösa jakten på jordartsmetaller intensifieras och nu planeras till och med exploatering av jordklotets sista orörda vildmark, djuphavsbottnarna. Denna borgerlighetens vision ligger också bakom kampanjen för nya kärnkraftverk och den okritiska politiken runt produktionen av elbilsbatterier.

Den senaste tiden har vi i praktiken sett problematiken i borgerlighetens version av grön omställning med kapitalistiska förtecken. I Skellefteå har den forcerade verksamheten resulterat i stora arbetsmiljöproblem, arbetsplatsolyckor, mystiska dödsfall och också ekonomisk kris för Northvolt.

Giftiga utsläpp

I Eskilstuna har det kinesiska företaget Shenzhen Senior Materials fått dispens för att släppa ut det mycket giftiga lösningsmedlet metylenklorid (DMC). Senior Materials ska producera komponenter till Northvolt och andra europeiska elbilsbatteritillverkare. DMC har varit i princip förbjudet i Sverige sedan 1996 men har fått användas på dispens. 2023 släpptes 8 ton ut i Sverige. Nu har Senior Materials fått dispens att släppa ut 900 ton! En mer än hundrafalt ökning – och allt ska släppas ut i Eskilstuna.

En positiv motreaktion har varit bildandet av en omfattande proteströrelse. Men här kan vi konstatera ett nytt problem. Den del av borgerligheten som fortsätter att ignorera klimatförändringarna ser sin chans när den liberala borgerliga versionen av omställning blottlägger sina tillkortakommanden.

I Sverige kan vi se hur SD utnyttjar lokala protester mot vindkraft och i Eskilstuna har SD nu försökt profilera sig som anhängare av proteströrelsen. Man ser sin chans att kanalisera en berättigad protest in i ett motstånd mot grön omställning överhuvudtaget.

En socialistisk vision

För demokratiska socialister gäller det att stå upp för sin vision. Vi måste peka på att radikala åtgärder måste till för att stoppa klimatkatastrofen. Den liberala ”gröna omställningen”, begränsad till elektrifiering och med för övrigt fortsatt rovdrift måste avslöjas. Elektrifiering är väsentlig som en komponent men främst måste en kraftig minskning av icke samhällsnödvändig produktion och konsumtion genomföras.

Det är framför allt de rikas konsumtion och ägande som drastiskt måste reduceras. Vi lever i en värld där den rikaste procenten av en befolkning på strax över 8 miljarder äger dubbelt så mycket som 6,5 miljarder människor. Vi måste visa på att en liberal ”grön omställning” inom kapitalismens ramar är en illusion.

Samtidigt måste vi bekämpa den del av borgerligheten som kritiserar negativa effekter av den liberala ”gröna omställningen” men som i själva verket motsätter sig varje form av omställning.

En ledare från tidningen Internationalen.

Läs mer om klimatet

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.