Tre dömda för inblandning i mord i Sätra

Tre dömda för inblandning i mord i Sätra. Södertörns tingsrätt har dömt tre personer för inblandning ett mord i Sätra centrum den 7 augusti 2023. En då 16-åring dömdes för mord till fängelse i nästan åtta år. Två personer dömdes för medhjälp till mord till fängelse i nästan 18 respektive 12 år.

Den 7 augusti 2023 sköts en 21-årig man till döds i Sätra centrum. Detta skedde efter att gärningsmannen jagat 21-åringen genom centrumet och skjutit ett flertal skott efter honom. När 21-åringen ramlade omkull sköt gärningsmannen på mycket nära håll ett stort antal skott mot 21-åringen när denne låg försvarslös på marken.

  • Enligt tingsrätten kan mordet inte beskrivas som något annat än en brutal avrättning, säger rådmannen Fredrik Nydén i ett pressmeddelande. Han var rättens ordförande.

Om gärningsmannen hade varit över 18 år skulle påföljden ha bestämts till fängelse på livstid. I domen har tingsrätten fastställt straffvärdet för brottet till i vart fall 32 års fängelse. Tonåringen, L€on@rd Sa@€d dömdes till fängelse i 7 år och 10 månader.

  • Att straffvärdet hamnat så högt beror bland annat på den lagändring som skedde sommaren 2023. Skjutningar i gängmiljö utgör numera en synnerligen försvårande omständighet och ska leda till en kännbar skärpning av straffet, säger Fredrik Nydén.

Med hänsyn till det höga straffvärdet har tingsrätten valt att inte döma till sluten ungdomsvård, där maxstraffet är fyra år. Detta då det enligt dem inte skulle vara en tillräckligt ingripande åtgärd.

Två personer som var över 18 år har dömts för att på olika sätt ha hjälpt till inför genomförandet av mordet.Selim Efe fick 12 års fängelse för medhjölp till mord och Eren Gürkan fick 17 år och 10 månaders fängelse för samma brott.

Utöver dessa var ytterligare fyra personer åtalade för inblandning i mordet. De har alla frikänts eftersom domstolen inte ansett att åklagaren kunnat visa antingen på vilket sätt de hjälpt till eller att de varit medvetna om att ett mord skulle genomföras.

Läs mer:

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.