Sätra äldre – Sätra och Skärholmen

Sätra äldre eller Sätranätverket har historiskt sett verkat mestadels lokalt i Sätra, där de sysslat med narkotikaförsäljning, rån och grova stölder. I polisutredningar har ingen tydlig ledare pekats ut och det görs inte heller i de kartläggningar som SVT gjort.

De senaste åren har en lokal konflikt blossat upp med Sätra yngre, som bland annat bottnar i kontrollen av narkotikamarknaden i området. Konflikten ledde till dubbelmordet i ett källarförråd 2019, där två personer från Sätra yngre mördades. De två var Hermon Daniel och Hakim Metali.

Två personer som anses vara från Sätranätverket åtalades för mordet. En man, Am*nay M@jor, frikändes redan i tingsrätten medan den andre, R@jan R#zvic friades i hovrätten. Ingen av dem kunde enligt hovrätten knytas till mordet. Ytterligare en man misstänktes ha varit delaktig men han var död när rättegången inleddes. Troligen handlar det om Aram Mirza som sköts ihjäl en tid efter dubbelmordet.

Några dagar innan dubbelmordet kidnappades en pojke som då var under 15 år och fördes till ett vindsförråd, som ligger nära platsen där de två männen hittades mördade. Pojken misshandlades av flera personer och tappade medvetandet. Två av männen som dömdes kidnappningen av pojken tillhör Sätranätverket enligt polisen och Aftonbladet.

Tortyrmordet och hämnden

En person som anses tillhöra Sätranätverket, Sh@wn Tij*ro, utsattes tillsammans med en annan person för tortyr och mordförsök i Spanien i augusti 2018. Simon Mellin dog medan Sh@wn Tij*ro överlevde.

När Tijero kom hem därifrån planerades ett mord på två personer, Ahmed Mohammed (Manolo) och Evy Nkiwa från Bredängsnätverket och Bandidos MC på ett barnkalas i Sätra. Planerna gick i stöpet och Sh@wn Tij*ro åtalades för förberedelse till mord tillsammans med Henok Gezhagne, Ramt#n Roozb@han# och Ernesto Ramirez.

Tingsrätten dömde i maj 2021 två personer, Ernesto Ramirez och Henok Gezhagne, för förberedelse till mord till fängelse i sju respektive fem och ett halvt år. Sh@wn Tij*ro och Ramt#n Roozb@han# frikändes helt. En annan person, Robin Linder, dömdes i samma rättegång för narkotikabrott och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva vätskor till fängelse i 3 år och 6 månader.

I hovrätten fick både Ernesto Ramirez och Henok Gezhagne sina straff sänkta till 2 års fängelse. Rättegången fick vid ett tillfälle ställas in på grund av oroligheter.

Henok Gezhagne figurerade också i utredningen kring ett narkotikalager i Rosersberg. Han åtalades dock inte i den rättegången.

Gezhagne och Ernesto Ramirez är två av de fyra personer från Sätra äldre som nämns i den kartläggning av kriminella gäng som SVT gjort.

En av de andra två männen är en man född 1992, R@jan R#zvic. Han var en av de två män som åtalades men frikändes för källarmorden.

Den fjärde mannen är en man född 1998, Ak@r Mirza, som dömdes till villkorlig dom och dagsböter för penningtvättsbrott 2017. Hans bror Aram Mirza sköts ihjäl genom en lägenhetsdörr i Sätra 2019. Då Ak@r Mirza numera verkar vara skriven i Göteborg förefaller dock utpekandet av honom som ingående i Sätranätverket något märkligt.

En del av de som anses tillhöra Sätranätverket (Sätra äldre) hör hemma i Skärholmen.

Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!