Ingen äger Fediversum

Ingen äger Fediversum medan kapitalister och storföretag äger X, Threads, Bluesky, LinkedIn, Youtube och andra välkända och stora sociala medier. Det är ett korrekt påstående. Ingen äger Mastodon påstås det också ofta. Det är ett falskt påstående.

Mastodon är den vanligaste programvaran i Fediversum både när det gäller antalet användare och antalet instanser och den ägs faktiskt av ett företag, Mastodon gGmbh. Detta företag ägs av en enskild person vid namn Eugen Rochko. Programvaran är fri, gratis och öppen så länge Eugen Rochko vill att den ska vara det. Det är också han som styr utvecklingen av programvaran även om det finns många som arbetar med detta.

Mastodon finns installerat på en mängd servrar eller instanser som det brukar kallas i Fediversum. De flesta av dessa ägs och kontrolleras av en grupp personer organsierade i vad som skulle kunna kallas föreningar även om flesta egentligen inte är organiserade. Men många av de största instanserna med Mastodon ägs av företag.

Men ingen äger Fediversum som består av en mängd programvaror och instanser (sajter) medn en mängd olika ähgare. Företag, föreningar, personer, stiftelser, myndigheter osv. Bland de största instanserna finns det många företag som ägare. Och flera av dem är kommersiella vinstdrivna företag. Andra är icke-vinstdrivna företag.

De 27 största Fediversuminstanserna och deras ägare, instans, programvara, ägare
  1. Mastodon.social, Mastodon, Mastodon gGmbh
  2. Alien.top, Lemmy, Fediverser Project
  3. Pawoo.net, Mastodon, Mask Network/Social Coop Ltd (Suji Yan)
  4. Misskey.io, Misskey, MisskeyHQ Inc (Eiji Shinoda mer känd som syuilo)
  5. Mstdn.jp. Mastodon, Sujitech LLC (Suji Yan)
  6. Baraag.net, Mastodon, Satori
  7. Mastodon.cloud, Mastodon, Sujitech LLC (Suji Yan)
  8. Mstdn.social, Mastodon, Stuxhost/Fedihosting Foundation
  9. Pravda.me, Mastodon, ??
  10. Mastodon.online, Mastodon, Mastodon gGmbh
  11. Mastodon.world, Mastodon, Ruud Schilders/Fedihosting Foundation
  12. Micro.blog, Microdotblog, Micro.blog (Manton Reece, Vincent Ritter & Jon Hays)
  13. Mas.to, Mastodon, Trumpet
  14. Lemmy.world. Lemmy, Ruud Schilders/Fedihosting Foundation
  15. Pixelfed.social, Pixelfed, Daniel Supernault (dansup)
  16. Diasp.org, Diaspora, Free Software Support Network (FSSN)
  17. Universeodon.com, Mastodon, Ryan Wilde/ATLAS Media Group
  18. Techhub.social, Mastodon, Techhub.social
  19. Mastodonapp.uk, Mastodon, Ryan Wilde/ATLAS Media Group
  20. Mastodon.uno, Mastodon. Mastodon.uno
  21. Masto.ai, Mastodon, Stuxhost/Fedihosting Foundation
  22. Mastodon.sdf,org, Mastodon, SDF
  23. Infosec.exchange, Mastodon, Infosec.exchange
  24. C.im, Mastodon, C.im
  25. Fosstodon.org, Mastodon,  Fosstodon/Fastly
  26. Diaspora-fr.org, Diaspora, Free Software Support Network (FSSN)
  27. Social.vivaldi.net, Mastodon, Vivaldi Technologies AS (Jon Stephenson Von Tetzchner)

Källor: FediDB och Fediverse Observer

De största instanserna

Av de 27 största instanserna i Fediversum drivs 3 stycken av riskapitalisten, spekulanten och bitcoininvestreraren Suji Yan genom olika bolag, två stycken drivs av Eugen Rochko genom non-profitbolaget Mastodon gGmbh. Totalt drivs 8 stycken av bolag. 4 instanser drivs av föreningar (mastodon.uno, diasp.org, diaspora-fr.org och SDF) och 3 stycken av något som ser ut att vara föreningar (C.im, Techhub.social och Infosec.exchange och 1 drivs av något som ser ut att vara en förening ihop med ett företag (Fosstodon).

2 stycken drivs av en privatperson (Ryan Wilde) tillsammans med ett företag, 4 stycken drivs av privatpersoner ihop med en stiftelse (Fedihosting Foundation) och 3 stycken av en privatperson. För en sajt (pravda.me) har jag inte kunnat fastslå vem dom driver den och slutligen drivs en instans av en grupp oidentifierade utvecklare i form av ett projekt.

Den näst största programvaran i Fediversum är WordPress när det gäller antalet instanser. Därefter följer PeerTube, Misskey, Pleroma, GoToSocial, Lemmy, Akkoma, Writefreely och Pixelfed. De som har mest användare efter Mastodon är Misskey, Lemmy, Peertube, Pixelfed, Microdotblog, Pleroma, Diaspora, Writefreely, Mobilizon, Bridgy-Fed och Fedibird.

Av dessa programvaror ärgs Mastodon, Misskey, Writefreely och Microdotblog av företag medan PeerTube och Mobilizon ägs av ett förening, Framasoft. Även Diaspora ägs av en förening via en stiftelse. Pixelfed utvecklas i princip av en enda person vilket också så vitt jag kan förstå gäller Bridgy-fed.

WordPress ägs av stiftelse men utvecklas i huuvdsak av ett kommersiellt företag, Automattic.com som ägs av Matt Mullenweg. Lemmy, Pleroma, Fedibird och Akkoma utvecklas av grupper med utvecklare som samarbetar utan att vara mer formellt organiserade.

Andra sajter med kopplingar till Fediversum

Förutom dessa programvaror och sajter är också Threads delvis anknutet till Fediversum, dvs Threadskonton som innehas av personer utanför EU går att följa i Fediversum men konton i övriga delar av Fediversum går inte att följa i Threads. Dessutom går Bluesky-konton att följa i Fediversum och konton i övriga Fediversum går att följa i Bluesky. Bägge delarna fungerar via Bridgy-Fed vilket gör den programvaran till en av de 10 med flest användare i Fediversum.

Både Threads som ägs av Meta Platforms Inc som också äger bland annat Instagram och Facebook och Bluesky ägs av företag. Bluesky finansieras av riskkapitalister som också är bitcoininvesterare. Även Flipboard och Minds som också är delar av Fediversum ägs av företag men antalet användare som anslutit sig till Fediversum är okänt för dem liksom för Threads. Även forumprogramvarorna Discourse och NodeBB har anpassats till Fediversum men det är oklart hur många användare eller sajter som anslutit sig till Fediversum. Båds programvarorna ägs och utvecklas av kommersiella företag.

Det finns också några högerextrema instanser med många användare som Gab, Truth Social och Brighteon men de är blockerade av nästan hela Fediversum och går i allmänhet inte att följa från Fediversum. Också de ägs av privata företag. Även Minds är en sajt dominerad av högerextremister och liksom Threads är sajten blockad i delar av Fediversum.

Ingen äger fediversum men det finns de, exempelvis Meta och Threads, som vill dominera det. Men det är tveksamt om det går.

Läs mer:
Fediversums historia
  1. Ett tillhåll för minoriteter och nördar
  2. Bättre förutsättningar med ActivityPub
  3. Mastodon gav möjligheter för tillväxt
  4. Gab, Truth Social och högerextremismen
  5. Elon Musk träder in på arenan
  6. Utvecklingen av grupper och diskussionsforum
  7. Nomadisk identitet med Hubzilla och Streams
  8. De asiatiska plattformarna och programmen
  9. In kommer EU med pengar
  10. Storföretagens entré
  11. WordPress ger de stora möjligheterna

Upptäck mer från Svenssons Nyheter

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Ett svar på “Ingen äger Fediversum”

Kommentera gärna med hjälp av ett Mastodonkonto

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.